26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Zam, Bakan'ı kesmedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yüzde 100 artan petrol fiyatları karşısında elektriğe yapılan yüzde 21-22'lik zammın 'fazla' olmadığını söyledi.


Bakan Güler, Manisa'daki Kayalar Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışına katılmak üzere geldiği İzmir'de, kaldığı Hilton Otel'de gazetecilerle bir süre sohbet etti. Petrol fiyatlarının her gün rekor kırdığını ve enerji ithalatının bu yıl 50 milyar doları bulacağını belirten Güler, elektriğe yapılan zammın da çok fazla olmadığını, yapılması gereken bir fiyat ayarlaması olduğunu bildirdi. Cidde'de petrol üreten ve tüketen ülkelerin temsilcileriyle yaptıkları toplantı hakkında da bilgi veren Bakan Güler,
tüketici ülkeler kadar üretici ülkelerin de 140 doları bulan petrol fiyatından şikayetçi olduklarını söyledi. Güler, "Üretici ülkeler 'fiyatlarda 40 dolar köpük var. Bu bizden değil spekülatörlerden kaynaklanıyor' diyorlar. Ben de, 'O zaman toplantıya spekülatörleri de çağrılalım' dedim" diye konuştu.


Doğalgaz fiyatlarının, petrol fiyatlarına bağlı olduğunu ve Türkiye'nin elektriğin büyük bölümünü doğalgazdan ürettiğini belirten Güler, yapılan zammı fazla bulmadığını yineledi. Güler, elektrik üretiminin tüketimi karşılamadığı yönündeki eleştirilere de değinerek, "Dün 611 milyon kilovat saat elektrik tüketimine ulaşılmış. Bu bir rekor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da karanlıkta kalınacağı bekleniyordu, bu böyle olmadı. Başarıyla yönettik" dedi.


Bakan Güler, tüm bunlar karşısında yerli ve yenilenebilir enerjinin önemini vurguladı. Rüzgar santralleri konusunda küçük bir ayrıntıya da değinen Güler, santrallerdeki her bir tribüne verimli olması ve bereketi simgelemesi açısından kadın ismi verildiğini söyledi.
(MÜG-TAN-CC-E)

27.06.2008 16:26:54 TSI
NNNN

..
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 16:40:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?