5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Zararlı böcekler orman yangınından daha tehlikeli

Ormanlarda yaşayan böceklerin, yangınlardan 5 kat daha fazla ormana zarar verdiği bildirildi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu amaçla 1997 yılından itibaren çam kese tırtılına karşı havadan mücadele çalışmaları yaptığı ve 2004 yılı havadan mücadele programı içerisinde 100 bin metrekarelik bir alanın ilaçlandığı belirtildi.


İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, böcek ile mücadele konusunda yaptığı açıklamada, "Gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en önemli milli servetlerimizden biri olan ormanlarımızı, yangınlar dışında daha büyük bir tehlike beklemektedir. Dünyada ve Türkiye genelindeki ormanlara, önlem alınmadığı taktirde orman yangınlarından daha çok zarar veren böcek tahribatlarına karşı gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu böceklerden biri olan ’çam kese tırtılı’ faaliyetleri ve zararları birden bire ortaya çıkmadığı için kamuoyunda orman yangınları kadar göze çarpmamakta ve hatta önemsenmemektedir. Çam kese tırtılı, özellikle kızılçam ağaçlarına musallat olarak, onların ibrelerini yemek suretiyle biyolojik yaşamını sonlandırır" dedi.
Bölge Müdürü Üzmez, daha sonra şu bilgileri verdi:

"Üst üste birkaç yıl mücadele yapılmaz ise, toplu kurumalara sebep olur. Çam kese tırtılının tahribatı ancak salgın halini aldıktan sonra anlaşılmaktadır. Kızılçam ve karaçam ormanlarında yüzde 20-50’ye varan kayıplara neden olan çam kese tırtılına karşı mücadele çalışmaları, Kasım-Mart ayları arasında yapılmaktadır. Özellikle ağaçlandırma alanlarında ve bunlara komşu orman alanlarında yürütülen mücadele çalışmaları, çam kese tırtılı yumurtadan çıkar çıkmaz, orman zararının en az olduğu dönemde havadan ve yerden ilaçlama olarak yapılmaktadır. Zararlının tahribat yapabileceği ağaçlandırma sahalarında ve blok orman alanlarında havadan helikopterle ilaçlama, bunun dışındaki sahalarda yerden sisleme makineleri ile kombine bir mücadele yapılmaktadır."

İzmir
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 13:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?