19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Zorlanma maksimum seviyede

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, elektriğe 2008 yılı başından bu yana yapılan ve toplamda yüzde 49.31 oranına ulaşan zamlarla sanayi üretiminin maksimum derecede zorlandığını söyledi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun 1 Ekim itibariyle sanayide kullanılan elektriğe yüzde 9.27 oranında zam yapmaya onay verdiğini hatırlatan Taşkın, böylece elektriğe 2008 yılı başından itibaren üçüncü kez zam yapıldığını zammın gerekçesi olarak da maliyetlerin artmasının öne sürüldüğünü belirtti. 

"Bu zamlarla enerji maliyetlerinin geldiği nokta artık üretimimizi maksimim derecede zorlamaktadır" diyen Taşkın, bir yandan artan enerji, hammadde ve işgücü maliyetleri diğer yandan değerlenen YTL ile reel sektörün çıkmaza itildiğini ileri sürdü. Taşkın, sektörlerin içinde bulunduğu sıkıntı ve mortgage kredileri ile patlak veren küresel krizin getirmiş olduğu durgunluğa elektrik zamlarının da eklenmiş olmasının sanayicilerin rekabet gücünü azaltacağını ifade etti. 

"REEL SEKTÖRÜN ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN"
EBSO Başkanı Tamer Taşkın, "Bizler zammın her türlüsüne karşıyız. Heleki küresel krizin en kritik dönemeçlerinin birinden geçerken art arda gelen bu zamlar reel kesimin yükünü daha da ağırlaştırmaktadır. Türkiye'de sürekli enerji fiyatlarının yükselmesi ülkemize doğrudan yatırım için gelen yabancı yatırımcıyı da maliyet açısından düşündürmektedir. Merkez Bankası'nın uyguladığı yüksek faiz düşük kur sayesinde ithalat cennetine dönüştürülen ülkemizde yapılan bu zamlar üreticilerin elini kolunu bağlamıştır" diye konuştu. Üretmek ihracat gerçekleştirmek ve yatırım yapmak isteyen bir ülkede bu uygulamayı anlamakta zorluk çektiklerini ifade eden Taşkın, tüm muhatapları imdat çığlıkları atan reel sektöre kulak vermeye davet etti. 

"İTHALAT YAPAN ÖDÜLLENDİRİLİYOR"
Gelirlerin değerinin YTL sayesinde düşerken, giderlerin artmaya devam etmekte olduğunu kaydeden Taşkın sözlerini şöyle sürdürdü: "Önce ihracatı artırın, döviz riski almayın, işinize odaklanın ve verimlilik yaratın denilirken, bugün bunları yapanlar cezalandırılmaktadır. Aksine yurtdışında üretim yapanlar ithalat yapanlar adeta ödüllendirilmektedir. Üretimin önündeki engellerin kaldırılması, sanayicinin teşvik edilmesi ve küresel piyasalarda peş peşe yanan iflaslar karşısında gerekli önlemlerin ve somut adımların atılması gerekmektedir. Maliyet unsuları düşürülmediği, enerji maliyetlerine yapılan zamlar geri çekilmediği sürece üretim yapan sanayicilerimiz parmakla sayılır duruma gelecektir."

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 15:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?