20
Mayıs
2024
Pazertesi
BALÇOVA - İZMİR

Engelliler için modern merkez açıldı

Balçova Belediyesi, ilçede yaşayan engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için kuracağı Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nin projesini tanıttı. Belediyenin şu anda hizmet verdiği alanda yapılacak merkezden hizmet alacak olan engellilerin tespiti için, kapı kapı dolaşılarak tüm engellilerle anket çalışması yapıldığı bildirildi.

Balçova Belediyesi tarafından ilçede yaşayan engellilerin, hayatlarını rahatça sürdürebilmeleri için geniş kapsamlı bir proje başlatıldı. Bu çerçevede ilk olarak Sağlık Grup Başkanlığı’nın verilerinden yola çıkılarak, Balçova’da yaşayan tüm engeliler tespit edildi. Tek tek evlerinde ziyaret edilen engellilerle bir anket çalışması yapıldı. Yapılan ankette, engelli olan vatandaşın, engel türü, sosyal güvencesinin olup olmadığı, okur-yazarlık oranı gibi özellikleri ile kendileri için kurulacak bir merkezde ne gibi aktiviteler istedikleri sorularak belirlendi. Toplam 337 engellinin olduğu Balçova’da, engelli haritası çıkartılarak tüm engellilerin yaşadıkları yerler tek tek tespit edildi. Engelli vatandaşlara sadece belediye veya diğer kuruluşlar tarafından yapılan sosyal yardımların yeterli olmayacağından hareketle yola çıkan Balçova Belediyesi, elde edilen veriler doğrultusunda çalışmanın son ve en önemli ayağı olan Balçova Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nin projesini hazırladı.

İZMİR’DE İLK OLACAK

Belediyenin şu anda hizmet verdiği alanda inşa edilecek olan Balçova Engelli Rehabilitasyon Merkezi, içerdiği yeniliklerle İzmir’de bir ilk olacak. İçinde termal tedavi havuzu, jimnastik salonu, meslek edindirme kurs solanlarının olacağı merkezin temelinin en kısa sürede atılacağı belirtildi. Toplam 3 bin metrekare alanda inşa edilecek merkezin, 2005 yılının sonlarına doğru hizmete girmesi hedefleniyor.

İzmir Valiliği Engelli Masası Koordinatörü Rıza Mutkilioğlu ile birlikte projenin tanıtımını yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, engeli vatandaşların yılın sadece bir gününde hatırlanmasının çağdışı bir düşünce olduğunu ifade ederek, "Bu merkezi kurmamızın ana amacı engelli vatandaşlarımızın günün belirli saatlerinde buraya gelerek tedavilerini yapmaları. Bu sayede hem engelli vatandaşlarımızın değişik aktivitelerle zaman geçirecek ve tedavi olacak hem de aileler çocuklarını bu merkezde görevli uzman personelin gözetiminde bırakarak kendi ihtiyaçlarını görebilecekleri bir zaman kazanacak" dedi.

Merkezin çalışması için bir de dernek kurulacağını ifade eden Başkan Çalkaya, merkeze gelen engellilerden alacakları hizmetler için hiçbir şekilde ücret alınmayacağını, kurulacak olan derneğin maliyetleri karşılayacağını belirtti.

Toplantıya katılan İzmir Valiliği Engelliler Masası Koordinatörü Rıza Mutkilioğlu ise, Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’yı tebrik ederek, "İzmir’de ilk kez bir belediye başkanı hizmet götürmek istediği kitleyi tanıyarak özelliklerini tespit ederek işe başladı. Özellikle engelliler konusunda herkes sayıdan hareket ederek bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak bu vatandaşlarımızın niteliklerini, engel türlerini belirleyerek böyle bir projeye başlamak çok önemli bir gelişme" diye konuştu.

izmir
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 14:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?