17
Mayıs
2024
Cuma
BALÇOVA - İZMİR

İzmir Balçova’daki motel, kaderine terkedildi.

Yapımına 30 yıl önce başlanan ve bir benzeri Ankara Atakule Restoran olan Balçova Teleferik Tesisleri’ndeki 22 odalı motel ve "döner restoranın" inşaatı tam 24 yıldır kaderine terkedildi. Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olan yapıya 1980’den bu yana tek bir çivi bile çakılmadı. Projesinde diskotekten pastahaneye, seyir terasından, bara kadar her ayrıntıya yer verilen ve tüm İzmir’i ayaklar altına seren tesis, atıl vaziyette bekliyor.

Tesisi bugünkü mevcut haline getiren Balçova Belediyesi Eski Başkanlarından Saim Katırcıoğlu "1977-1980 arasında bu projeye dönemin parasıyla 10 milyon lira (yaklaşık 1 trilyon lira) harcadık. Araya giren ihtilalden sonra duran projeyi, daha sonra kimse sahiplenmedi. Balçova’nın ve İzmir’in sembolü olabilecek bir yapı ama yazık ediliyor" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise atıl kalan projeyle ilgili "Projeyle ilgili dosyayı inceleyeceğim. Buradaki sorunların ne olduğunu bakmak lazım. Yıllardır hayata geçemeyen projenin hukuki ya da başka bir konuda sorunu olup olmadığı incelenmeli. Teleferik’e gidip inceleme de yapabilirim" diye konuştu.

Balçova Belediyesi’ne 1963-1977 arasında belediye başkanlığı yapan Ercüment Uysal, bir yurtdışı gezisi sırasında gördüğü Teleferik Projesi’ni hayata geçirmek için 1973’te çalışmalara başladı. Teleferik Döner Restoran ve Motel inşaatı başladı. Kendi etrafındaki 360 derecelik dönüşü 45 dakikada tamamlayan 3 katlı ve muhteşem İzmir manzaralı restoranın ve zemin artı 5 katlı motelin temeli atıldı. 1977 seçimlerine kadar sürede Uysal, Teleferik Tesislerinin çevre düzenlemelerini de yaptı.

1977 seçimlerinde Saim Katırcıoğlu, Balçova Belediye Başkanlığı’na seçildi. Katırcıoğlu, restoran ve motel inşaatını bugünkü konumuna getirdi. Uysal’dan devraldığı projeyi devam ettiren Katırcıoğlu, 1977-1980 arasında proje için o dönemin parasıyla 10 milyon lira (yaklaşık 1 trilyon lira) harcadı. 5 katlı motel ve 3 katlı restoranın kaba inşaatları bitirildi. Motelin bazı katlarındaki ince sıva işleri yapıldı ve pencerelerin alüminyum doğramaları takıldı. Projenin önemli bölümü tamamlandı. Ancak araya giren 1980 ihtilali nedeniyle proje durdu.

Bu ara dönemin ardından göreve gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanlarından Burhan Özfatura’da ne ilk ne de ikinci başkanlık döneminde projeyi sahiplenmedi. Aynı görevi üstlenen Yüksel Çakmur ise ise Teleferik’in yeniden canlanması için "halat sistemini" yeniledi. Böylece Teleferik Ulaşımı’nın yeniden başlaması sağlandı. Ancak, Çakmur, restoran ve motel inşaatı için sadece 1994 seçimlerine 6 ay kala çalışma yaptı.

Ahmet Piriştina döneminde de ne restoran ne motel için çalışma yapıldı. 22 odalı motel ve İzmir’i kuş bakışı gören deniz ve orman manzaralı restoranın inşaatı Katırcıoğlu’nun 1980’de bıraktığı haliyle kaldı. Aradan geçen yıllar sonunda inşaatlarla ilgili herhangi bir bakım da yapılmadı. Yıllardır her türlü hava muhalefetiyle karşı karşıya kalan inşaatın bugün sağlamlığını koruyup korumadığı ya da ne kadar bütçeyle hayata geçebileceği belli değil. Yıllardır kentin en özel mekanlarından birinde atıl vaziyette bekleyen restoran ve motel Büyükşehir Belediyesi’nin gündeminde olmadığı için "hayalet inşatın" kaderi aradan geçen 24 yıl sonunda hala netleşmedi.


Turizmdebusabah
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2004 Pazartesi 12:12:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?