1
Haziran
2024
Cumartesi
BALÇOVA - İZMİR

İzmir'de ulaşıma yüzde 6 zam

İzmir Büyükşehir Belediyesince metro, vapur ve otobüs hatlarında fiyatlar yeniden ayarlandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 12 Şubat Pazartesi gününden itibaren başlayacak yeni ulaşım sistemini, düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.

Kocaoğlu, ilk etapta 100 otobüs ile metro ve vapurlarda 1 saat içerisinde ikinci binişlerin yüzde 50 indirimli olacağını, ulaşım ücretlerinde ise kümülatif yüzde 6 zamma gittiklerini söyledi.

2005 yılı Ağustos ayından bu yana ulaşımda zam uygulanmadığını, öğrenci ve öğretmen bilet ücretlerinde indirim sağlandığını, 60 yaş kartlarında fiyatların artırılmadığını hatırlatan Kocaoğlu, “Yeni uygulama ile kümülatif yüzde 6 zam yapıldı” dedi.

Buna göre, metro, vapur ve besleme hatlarındaki 90 YKr'lik ücret 1 YTL'ye çıkarılırken, 1 ve B hatlarının fiyatlar yeni getirilen A simgesi olarak uygulanacak.

Daha önceki sistemde 2 numaralı hatlarda 1.10 YTL olan kentkart fiyatı 1.20 YTL'ye, 1.15 YTL olan 3 numaralı hatlardaki fiyatlar da 1.20 YTL'ye yükseltilecek.

İKİNCİ BİNİŞLERDE YÜZDE 50 İNDİRİM

Aziz Kocaoğlu, kent içi ulaşımda yeni ve önemli bir adım attıklarını belirterek, 30 günde işe, alışverişe, okula gidiş gelişlerde iki otobüs kullananların 30 binişinin ücretsiz olacağını kaydetti. Halk yararını gözeten ve çağdaş bir ulaşım hizmetinin aynı zamanda kentteki sosyal ve ekonomik hayatı canlı ve dinamik tutabilmenin önemli yollarından biri olduğunu belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Ulaşım alanında yapılan atılımlar ve getirilen yenilikler, ekonomik kalkınmışlığın da bir göstergesi sayılmaktadır. Bu bilinçle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşımla ilgili stratejilerinde hep özenli olmuş, hep halk yararını ve yenilikleri ön planda tutmuştur. Pazartesi gününden itibaren pilot uygulamasını başlatacağımız bu yeni sistemin, vatandaşlarımızın ulaşım harcamalarını biraz daha düşürerek, bütçelerine olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz.
A simgesine sahip otobüslerden, metrodan ya da vapurdan yapılan ilk binişi takiben 60 dakika içinde yine A simgesine sahip otobüslere, metro ya da vapura yapılacak ikinci binişler yüzde 50 indirimli olacak. Bu, işe, okula ya da alışverişe giderken yapılan gidip ve gelişlerde iki araç kullanmak zorunda kalan vatandaşlarımız için 30 günde 30 ücretsiz biniş anlamına geliyor ki bizce aile bütçelerine önemli bir destek.”

NİHAİ HEDEF

Uygulamanın ilk etapta 100 otobüste kullanılacağını ve zaman içerisinde otobüslere konulan vadilatörlerin gelmesiyle otobüs sayısının artırılacağını belirten Kocaoğlu, yeni uygulamanın vatandaş memnuniyeti konusunda atılmış önemli bir adım olduğuna inandıklarını vurguladı.

Toplu ulaşımda nihai hedefin ikinci binişlerin ücretsiz hale getirilmesi olduğunu belirten Kocaoğlu, pilot uygulama ile aksaklıkların belirleneceğini, böylece nihai hedefe ilerleyeceklerini kaydetti.

Kocaoğlu, yeni ulaşım sisteminde tamamen uygulamaya geçilmesi ile B-1-2-3 Nolu hat uygulamasının kaldırılacağını ve tek hat sistemine geçileceğini bildirdi.

Kocaoğlu, Güzelbahçe'ye vapur seferlenin uygulanabilirliğinin olmadığını, yeni vapurlar alınacağını ve körfezde vapur sayılarının artırılacağını sözlerine ekledi.

a.a
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2007 Cumartesi 13:13:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?