18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Balçova'da Arnavut bayramı

Arnavutlar'ın Osmanlı'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin 93. yıldönümü dünyada ve Türkiye'de sadece İzmir'de kutlandı. Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Jonuz Begaj, Türkiye Cumhuriyeti'ne Arnavutluk'a yaptığı askeri ve güvenlik konularındaki yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Balçova Termal Tesisleri'nde düzenlenen kutlama etkinliğine, CHP İzmir Milletvekili Muammer Toprak, İzmir Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Ali Karaman, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Jonuz Begaj ile çok sayıda Arnavut katıldı.

Arnavut ve Türk Milli Marşları okunmasıyla başlayan törende konuşan Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Jonuz Begaj, Türkiye'nin özellikle Arnavutluk Cumhuriyeti kurulduktan sonra Arnavutluk halkına askeri ve güvenlik alanında yaptığı yardımlar nedeniyle teşekkür ettiğini söyleyerek, "Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan'ın NATO'ya girmesinde Türkiye'nin büyük desteği oldu, bu nedenle şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Master Öğrencisi ve Arnavut Öğrenci Temsilcisi Sokol Brahaj, Arnavutluk Cumhuriyeti Bağımsızlık Günü'nün dünyada ve Türkiye'de sadece İzmir'de kutlandığını söyleyerek, "Arnavutlar 500 yıla yakın Türklerle birlikte yaşamışlardır ve Osmanlı'nın Balkanlardaki adeta temsilcisi olmuştur. Arnavutlar Osmanlı'ya verdikleri güven dolayısıyla hep el üstünde tutuldu bu nedenledir ki, Arnavutlar Osmanlı'ya 36 tane vezir vermiştir" diye konuştu.

Brahaj ayrıca, Osmanlı'dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmelerine rağmen, bağımsızlık günlerini Türkiye'de kutlayarak, Türkiye'nin ne kadar demokratik bir ülke olduğunu kanıtlamak ve Arnavutlar için Türkiye'nin ne kadar dost ve kardeş olduğunu söylemek için bu etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.

Programda, sanatçı İbrahim Şengöz, Rumeli konseri verirken, Arnavutluk halk oyunlarından da gösteriler sergilendi.

.
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 23:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?