23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Yangının bilançosu 12 trilyon

İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, Bayındır İlçesi'nde meydana gelen 325 hektarlık orman yangınının ülkeyi 12 trilyon zarara uğrattığını belirterek, "Orman yangınları yüzde 98 oranında insan kaynaklı unsurlardan çıkıyor. Ormanlarımızı yakmak yerine koruyalım" dedi.

Yangın sezonunun sona ermesine az bir zaman kala İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, Bayındır İlçesi'nde meydana gelen 325 hektar ormanlık alanın yandığı bölgeyi basın mensuplarına helikopterle gezdirerek, son 1 yıl içerisindeki orman yangınları hakkında bilgi verdi. Üzmez, "Yangınların çıkış sebeplerine bakıldığı zaman, ihmal ve dikkatsizlik yüzde 84, kasıt yüzde 12, kaza yüzde 2 ve yıldırım yüzde 2'dir. Bölge Müdürlüğümüz'de ise 2004 tarihinde 930, 2005 yılında 430 adet yangın meydana gelmiştir.

Meydana gelen yangınlar sonucunda 100 bin hektarlık orman alanı yok olmaktadır. Bu istatistikler gösteriyor ki, yangınların çoğunluğu insan kaynaklı. O zaman bizler insanlarımızı orman yangınları konusunda bilinçlendirmeliyiz. Onların her yanan bir ağacın kendilerine ve ülkeye zarar getirdiğini öğretmeliyiz. Çeşitli etkinliklerle köylülerimizi uyarıyoruz. Vatandaşlarımızdan içtiği sigarayı söndürmesini, anız yakmamasını, piknik ateşini söndürmesini ve gördüğü en ufak yangını Alo 177'ye bildirmesini istiyoruz" dedi.

Yangınların ülkeye zararını büyük olduğunu söyleyen Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, "Bayındır İlçesi'nde bir kişinin dikkatsizliği sonucu meydana gelen orman yangınında 325 hektarlık ormanlık alan kül olmuştur. Bu yangının bize ve ülkeye zararı 12 trilyon civarındadır. Bizim yok olan ormanlık alanımız şu anda yoktur. Yanan yerlere tekrar fidan dikiyoruz. Ancak kaybolan 80-90 yılı tekrar geri getiremeyiz. Yanan ormanlık alana sezon sonuna kadar 10 bin adet fidan dikilecektir. Yanan alanlarda hiç kimse ev ve bağ bahçe yapamaz. Kesinlikle bunlara izin vermeyiz. 1 metre yeri asla peşkeş çekmeyiz ve izin vermeyiz. Şu anda yanan bölgede çalışmalar devam etmekte, 200 işçi çalışmaktadır" diye konuştu.

Vatandaşların her gördüğü yangını Alo 177'yi arayarak bildirmesini isteyen Üzmez, "Bizim Alo 117 ihbar hattımız 24 saat hizmette ve ücretsizdir. İzmir bölgesinde 68 itfaiye ve yer ekibiyle anında müdahale etmeye hazırız. 1 dakikalık gecikme yüzlerce hektarlık alanın yanmasına neden olur" diyerek vatandaşların orman yangınları konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 17:09:46
Güncelleme :30 Eylül 2005 Cuma 17:16:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?