1
Haziran
2024
Cumartesi
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

Sanayi sitesine eğitim merkezi

Bornova Oto Tamircileri Odası'nın AR-GE Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi projesi, İESOB ve İZTO katkılarıyla 3. Sanayi Sitesi'nde hayata geçirildi. Türkiye'de bir ilk olan bu uygulamayla sanayi sitesindeki küçük tamirciler son teknolojiyle donatılmış AR-GE Merkezi'nden ücretsiz olarak yararlanabilecekler.

Bornova Oto Tamircileri Odası, 3 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü, AR-GE Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi'ni açtı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Ticaret Odası'nın verdiği maddi desteklerle hayata geçirilen AR-GE Merkezi, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelere yönelik hizmet verecek. Merkezin açılışı, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (İESOB) Mehmet Ali Susam, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve Bornova Oto Tamircileri Odası Başkanı Uğur Dömek ve çok sayıda oto tamircisi esnafın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bornova Oto Tamircileri Odası Başkanı Uğur Dömek, projeyi hayata geçirmek için 3.5 yıldır uğraş verdiklerini söyledi. Dömek, İZTO ve İESOB katkılarıyla projelendirilen AR-GE merkezinin sanayi sitelerindeki küçük işletmelere gelişmiş teknolojiyi kullanma ve eğitimini alma olanağı sunacağını kaydetti.

İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam ise açılış konuşmasında, hızla gelişme gösteren otomotiv sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelerin büyük sanayi kuruluşları karşısında ayakta kalma savaşı verdiğini hatırlatarak, "Otomotiv sektöründeki gelişmeler, zaten devlet teşviki ve desteği olmaksızın yollarına devam eden küçük oto tamir ve bakım işletmelerini kendi kaderleriyle baş başa bırakmıştır. AR-GE Merkezi'nin sunduğu gelişmiş teknoloji bu rekabeti kolaylaştıracaktır. 3. sanayi sitesinden sonra 6. sanayi sitesi ve diğerlerinde de büyüklerdeki tüm teknolojik güce sahip ortak kullanım atölyelerini hayata geçirmek için girişimlerimiz başladı. Ancak, sektör temsilcilerinin kendi sinerjisiyle gerçekleştirilen bu türlü projelerin devlet tarafından da desteklenmesi şarttır" dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, İzmir Ticaret Odası'nın belirli önceliklerini hatırlatarak, bu projenin hem eğitim açısından önemli olduğunu hem de üyelerine hizmet niteliği taşıdığını söyledi. Demirtaş; "Çağımız bilgi çağıdır. Bu gibi araştırma ve geliştirme projelerine destek vermek boynumuzun borcudur. Bu proje tüm sanayi sitelerinde hayata geçirilmelidir. İZTO olarak bu projeye gereken desteği verdik. Bundan sonraki projelere de destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Açılışa katılan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, "AR-GE Merkezi'ni verimli kullanalım ve ayakta tutalım" çağrısında bulundu. İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, büyüyen sanayi karşısında küçük esnafın sarsıntı geçirmesinin doğal olduğunu belirtti. Ancak bilinçli bir hareket sağlayarak bu sarsıntının daha kolay atlatılacağını söyleyen Vali Köksal, "Bu proje, bu amaca hizmet eden bir projedir. Kurumların işbirliğiyle hayata geçirilen bu AR-GE Merkezi önemli bir örneği teşkil etmektedir. Bu işbirliklerinin başka alanlarda da gösterilmesi, kalkınmamızı hızlandıracaktır" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından projeye katkı sağlayan kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi verilirken, açılışı; İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve Bornova Oto Tamircileri Odası Başkanı Uğur Dömek birlikte gerçekleştirdi.

Küçük oto tamir ve bakım atölyelerinin edinmesi güç pahalı bir teknolojiyle donatılmış olan merkezde, kalfa ve ustalar gelişen teknolojiyi kullanarak uygulamalı olarak eğitim görebilecek. İşletme sahipleri araçların Diyagnoz, motor test ve diğer sistemlerin kontrollerini ücretsiz olarak yapılabilecek. Esnafın, mekatronik, elektronik, elektrik ve elektromekanik sistemlerle araç üzerinde teknik ve pratik eğitim almaları sağlanacak.

Elektronik arıza tespit cihazlarından ve merkezin diğer tüm donanımlarından sadece 3. Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren işletmeler değil, istemeleri halinde ülke genelindeki tüm küçük oto tamir işletmeleri yararlanabilecek. Küçük oto tamirci esnafı için sanayi sitelerindeki grup servislerinin oluşmasını sağlayacak, gelişmelerini hızlandırarak büyüklerle karşı karşıya olduğu rekabette de avantaj oluşturacak.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2005 Çarşamba 14:29:41
Güncelleme :31 Ağustos 2005 Çarşamba 16:29:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?