22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABURUN - İZMİR

Narkissos efsanesi Mordoğan'da yeniden hayat bulacak

"Aşktan kaçınan bir delikanlı" olarak tasvir edilen Narkissos'un nergis çiçeğine çevrildiği mitolojik öyküye konu olan "su kaynağı"nın, İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan'da bulunduğu iddia edildi.

Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, su kaynağının bulunduğu bölgenin turizm merkezi haline getirileceğini bildirdi. 
Karaburun'da bulduğu, halen Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi'nde sergilenen 10 milyon yıllık hayvan fosilleriyle dünyadaki bilimsel çalışmalarda adı geçen Gazeteci Yazar Neşet Öztekin, şimdi de Mordoğan'da Narkissos'un mitolojik öyküsüne konu olan su kaynağını bulduğunu iddia etti.

Öztekin, İngiltere'deki müzelerden gelen kaynaklar doğrultusunda elli yıldır bölgede araştırma yaptığını söyledi. Mordoğan'a 4,5 kilometre uzaklıkta nergis çiçekleriyle ünlü Başpınar bölgesinde 2 yıl önce bulduğunu iddia ettiği su kaynağının tarihinin araştırılması için resmi makamlara bilgi verdiğini belirte Öztekin, "Mitolojiye göre Narkissos, bu pınarın suyunda kendi yüzünü görüp aşık olmuş ve orada ölümsüzleşmiş, daha sonra da nergis çiçeğine çevrilmiş. Hayatımın büyük bölümünde öyküye konu olan bu kaynağı bulmak için uğraştım. Kitaplardan okuduğum bu suyu bulmak için 1950'li yıllardan beri çalışıyorum. İki yıl önce buldum. Kaynağa zarar gelmemesi için bunu bir sır gibi sakladım ama şimdi 75 yaşındayım ve bu gerçeği açıklamadan ölürsem gözlerim açık gider" dedi.

Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise bölgedeki nergis çiçeklerinin başka yerde yetiştirilemediğini belirterek, Mordoğan'daki nergis çiçekleri ile Neşet Öztekin'in iddiasının örtüştüğünü söyledi.
A.A.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 11:33:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
müjgan yavaçca IP: 88.255.139.xxx Tarih : 19.02.2009 14:43:26

mitolojik öyküyü yeni öğrendim ve çok etkilendim. Kesinlikle  pınarın bulunduğu yere anıt yapılamalı,festivalleştirilmeli (Sinoplu diogenes  elinde fener anıtı dikmeyi hakaret sayabilecek  pontus rumu canlandırıyor paronayası  zihniyetler gibi) bunları aşalım ve  mitolojilerde  değerlerimize sahip çıkalım. düşünüyorum da;  herkesi kucaklayan"bi ökaristimiz" var mı diye .. hayır!  ya intihal ya ayrı gayrı...... örneğin bu  narkissos efsanesi adınını aldığı o güzel kokulu çiçeklerle dolu bi festivale dönüşsün  ;kibrin "ben" sadece simgede kaldığı   kendini seyreden yukarıdan bakan nergisin  kendimizle ve ben olmayan bütün "ben"erle  kucaklaştığı  güzel nergis kokularıyla insanları mest eden bi festivale dönüşsün isterdim.