17
Mayıs
2024
Cuma
KARABURUN - İZMİR

Zeytinyağı fabrikasını Vali Göksu açtı

İzmir İl Özel İdaresi tarafından Karaburun İlçesi’nin Eğlenhoca Köyü’nde yaptırılan kontinü zeytinyağı fabrikası İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu’nun katıldığı törenle açıldı. Vali Göksu, tesiste üretilecek zeytinyağının Güney Kore’ye ihraç edileceğini bildirdi.

Yaklaşık 500 milyar liraya mal olan Eğlenhoca Kontinü Zeytin Yağı Fabrikası, paketleme ve arıtma tesisi için Güney Kore ile anlaşma yapıldığını belirten Göksu, fabrikanın Eğlenhoca Köyü’ne yıllık 300 milyar, Karaburun’a ise 2 trilyon gelir sağlayacağını ifade etti.

Köyde organik ve kaliteli zeytin yetiştiğini vurgulayan Göksu, "Güney Kore’deki zeytinyağı pazarını İtalyan ve İspanyol şirketler elinde tutuyor, ama artık bizde kaliteli ve organik zeytinyağımızla varlığımızı kabullendirdik. Özel sektöründe buraya tesisler kurarak burada yetişen kaliteli ürünleri dünya pazarları ile buluşturmasını istiyoruz" dedi.

Karaburun’da 2003 yılının Nisan ayında bütün daire müdürleri ve muhtarlarla toplantı düzenleyip mevcut sorunları saptadıklarını ifade eden Göksu, "Toplantıda, köylerdeki en büyük sorunun köy meydanı ve kanalizasyon olduğunu saptadık ve hemen çalışmalara başladık. Şu anda Karaburun’da köy meydanı ve kanalizasyon sorunu olan köy kalmadı. Ayrıca Kontinü Zeytin Yağı Fabrikası kurduk, bu fabrika köye yıllık 350 milyar, Karaburun’a iki 2 trilyon gelir sağlayacak" dedi. Fabrika için paketleme ve arıtma tesisi de yapıldığını sözlerine ekleyen Göksu, "Şu anda arıtma tesisi bulunmayan bir çok belediye var, ama burada arıtma tesisi mevcut. burayı İzmir’in en çağdaş köyü ilan ediyorum. İşin bundan sonrası köylülere düşüyor. Önemli olan bundan sonra bütün köyün fabrikaya sahip çıkıp yatırımın devamlılığını sağlamaktır" dedi. Fabrikanın günlük 40 ton yağ üretme kapasitesi olduğunu vurgulayan Göksu, "Çeşitli araştırmalar yapıp burada üretilen zeytinyağının burada şişelenmesi için de tesis yapabiliriz" dedi.

Göksu, İl Özel İdare tarafından tarım için 4 trilyon 750 milyar ayrıldığını bildirdi. İzmir’in en önemli tarım ürünlerinden olan zeytine büyük önem verdiklerini açıklayan Göksu, 2004 yılında toplam 1 milyon zeytin fidanı dağıttıklarını bunun da cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 16:57:24
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 13:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?