2
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

'Ne Avrupalı korksun ne başkası'

Kemalpaşa'ya bağlı Çambel Köyü'nde, İl Özel İdaresi kaynaklarından 150 bin YTL harcanarak yaptırılan Polin ve Propolis Organik Arı Ürünleri Tesisi'nin açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, köylerdeki tesisleşmenin hızla yaygınlaştığını belirterek, "Ne Avrupalı korksun, ne de başkaları" dedi.

Tesisin açılış törenine Bakan Eker'in yanı sıra İzmir Vali Vekili Celalettin Eran, AKP İzmir Milletvekili Tevfik Ensari, İl Genel Meclisi Başkanı Hakkı Berksü, Kemalpaşa Kaymakamı Niyazi Ergut, Tarım İl Müdürü Muzaffer Ağar ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Törende konuşan Tarım İl Müdürü Ağar, 2004 yılı verilerine göre İzmir genelinde 148 bin 586, Kemalpaşa İlçesi'nde 15 bin 720 kovan bulunduğunu belirterek, bu kovanlardan elde edilen 2 bin 130 ton balın 275 tonunun da Kemalpaşa'da üretildiğini, ayrıca Çambel ile çevre köylerde 10 tonun üzerinde polen üretilerek pazarlandığını söyledi.

Bakan Eker de, Kemalpaşa'nın Türkiye arıcılığının önemli merkezlerinden biri, açılışını yapacağı tesisin de Türkiye'ye örnek olabilecek bir tesis olduğunu belirtti. Türkiye nüfusunun yüzde 35'inin kırsal alanda yaşadığını ve tarımsal alanda çalıştığını vurgulayan Eker, "Bu nüfus Avrupa'yı korkutuyor. Halbuki bilmiyorlar ki bizim bu nüfusumuzun tamamı tarlada çalışıyor, hayvancılık yapan insanlar. Çambel Köyü'nde olduğu gibi tesisler yapıyor. Sadece bize değil, Avrupa'ya da, dünyanın diğer yerlerine de polen, propolis gibi ürünler üretiyor. Bizim bu kırsal alanda yaşayan nüfusumuzdan ne Avrupa korksun, ne de başkaları" diye konuştu.

Açılışını yapacağı tesislerin kalkınma için çok önemli olduğunu belirten Eker, diğer köy, ilçe ve kentlere de örnek olması dileğinde bulundu. Bu arada, Çambel Köyü'ne bir kontini zeytinyağı fabrikası kurulmasını isteyen Muhtar Lütfü Aydoğan ile çöp kamyonu isteyen bir kooperatif yöneticisine de cevap veren Bakan Eker, Kemalpaşa'da aralarında özel sektörün de olmak üzere yeterli sayıda kontini zeytinyağı fabrikasının olduğunu, ancak köye çöp kamyonu temin edilmesi konusunda kendisinin de elinden geldiğince yardımda bulunacağını söyledi. Polen ve propolis tesisinin açılışını yapan Eker, daha sonra tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2005 Cumartesi 10:59:52
Güncelleme :17 Kasım 2005 Perşembe 13:33:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?