2
Haziran
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Çömlekçiler yarışıyor

19. Menemen Kültür ve Sanat Festivali kapsamında ilki geçen yıl düzenlenen "Uluslararası Sanat ve Çömlek yarışması"nın bu yıl ikincisi düzenlendi. Üç gün sürecek olan çömlek yarışmasına, Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan 3'ü bayan 7 çömlek ustası katıldı.

72 yarışmacının hünerlerini sergilemek için ter döktüğü yarışmalarda Menemenli çömlek ustalar ile ülkenin çeşitli kentlerinden gelen çömlek ustaları 3 gün estetik, serbest, gençler ve büyükler silindir ve çanak çekme sitilleri dalında yarışacaklar. Yarışmalara Menemen Kaymakamı Mustafa Ergün, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Midilli Adası'ndan Mantamados Belediye Başkanı Stefanos Apostolou katıldı.

Otistik çocuklar için
Yarışmalarda 9 ton çamur kullanılacağı komite tarafından açıklandı. Yarışmalara ayrıca ilk defa 7'si Türk ve 4'ü yabancı bayan katıldılar. Yapılan eserler, fırınlandıktan sonra Kubilay İlköğretim Okulu bahçesinde sergilenip açık arttırma ile satılacak. Elede edilecek geliri de Emiralem Beldesi'ndeki otistik çocukların bulunduğu Otizm Merkezi'ne bağışlanacak.
3 gün sürecek olan çömlek yarışmaları sonrası, sportif faaliyetler, folklor gösterileri, gece ise Tüdanya ve Şakşuka şarkısı ile tanınan Tarık Mengüç'ün sahneye çıkacağı halk konseri yer alacak.
Menemen'in Kurtuluş günü olan 9 Eylül günü devlet töreni ile başlayacak sportif faaliyetleri, dama, tavla yarışmaları ile briç turnuvaları yapılacak. Gece ise Pınar Erol ve Ebru gündeş konseri ile festival sona erecek.

12 trilyon ihracat getirisi olan sanat
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, "Menemen'de sanayi olarak nitelendirilen iki önemli sektörden biri olarak değerlendirdiğimiz el sanatlarından, çömlekçiliğin kültürel ve ekonomik anlamda tanıtımının yapılmasını amaçladığımız Uluslararası Sanat ve çömlek yarışmasının startını bu yıl ikinci kez veriyoruz. Bu festivalimizle ilçemizin bu önemli el sanatının gerek yurt dışında gerekse de yurt içinde tanıtımını açısından büyük yarar sağlayacak. Bu nedenle amacımız yıllık 12 trilyon ihracat girdisi olan çömlekçilerimize yeni pazarlar oluşturmak. Çömlekçiliğimizi hak ettiği yerlere getirebilmektir. 5 firmamız Amfora diye tanımlanan toprak sanayi üzerine çalışıyor. Hollanda, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere ihracat yapıyorlar. Bu senede Yunanistan pazarına el attılar. Buda ülkemiz ve ilçemiz açısından çok güzel bir olay. Herkese başarılar diliyorum" diyerek yarışma startını verdi.


Yeni Asır
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 17:10:11
Güncelleme :9 Eylül 2005 Cuma 17:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?