17
Haziran
2024
Pazertesi
NARLIDERE - İZMİR

Atık pil toplama projesi genişletiliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi çevreye atılarak toprağa karışan, bitkiler ve hayvanlar yoluyla kansere neden olabilen atık pilleri toplama projesini büyütüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1992 yılından bu yana sürdürülen 'Atık Pil Toplama Projesi' genişletiliyor.

Büyükşehir Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçı Derneği'nin (TAP) işbirliğinde yürütülen projede Çiğli, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe belediyeleri ile protokol imza aşamasına gelindi.

Evsel tehlikeli atık kapsamında bulunan ve doğaya gelişigüzel atıldığında çevre ve insan sağlığı yönünden çok zararlı olan kullanılmış piller, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından diğer atıklardan ayrı toplanarak doğaya zarar vermeden bertaraf ediliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, çoğu zaman organik maddelerle aynı çöp kutusuna atılan pillerin zararlarına değinerek, "Şarj edilemeyen pillerin içinde çinko, mangan, cıva, gümüş oksit, lityum bulunuyor. Şarj edilebilir pillerin içinde ise nikel kadmiyum, nikel metal ve kurşun asitleri yer alıyor. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insanlara geçerek sakat doğumlara hatta kanserlere neden olabiliyor. Cıva, merkezi sinir sisteminde tahribatlara yol açarken, kurşun, kansızlık, mide rahatsızlıkları ve kısırlığa neden oluyor. Kadmiyumun ise prostat kanserine yol açtığı biliniyor. Bu yüzden, Büyükşehir Belediyesi olarak pilleri doğru yöntemlerle toplayarak Harmandalı düzenli atık depolama alanındaki atık pil bertaraf deposunda özel olarak oluşturulan alanda bertaraf ediyoruz, hem de başta çocuklarımız olmak üzere hemşehrilerimizi bilinçlendirmek için broşür dağıtımı, eğitici toplantılar gibi çalışmalar yapıyoruz" dediler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Proje halen Konak, Karşıyaka, Bornova belediyeleri, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı ile yapılan protokollerle başarıyla yürütülüyor. Ayrıca metropol alandaki tüm okullara, projeye katılmak isteyen 142 adet eczane ile küçük ve büyük ölçekli 34 otele atık pil kutuları ile bidonları yerleştirildi. Çiğli, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe belediyeleri ile imzalayacağımız protokollerden sonra sözkonusu ilçelerdeki okullara, muhtarlıklara, alışveriş merkezlerine, büyük marketlere, sağlık ocakları, hastaneler ile fotoğraf stüdyolarına da atık pil toplama bidonları ve kutularını yerleştirmeye başlayacağız"

Büyükşehir yetkilileri, 1998 yılından bu yana her yıl çevre haftası boyunca atık pil toplama kampanyaları düzenlendiğini hatırlatarak, "Çeşitli kurumlarla işbirliği halinde gerçekleştirdiğimiz kampanyalarımız da çevre bilincinin oluşmasına büyük ölçüde katkı sağlıyor. 2004'te 8.5 ton, 2005'te 6.5 ton, 2006'da 5 ton, 2007'de 8 ton atık pil toplanırken, 2008 yılında bu rakam 8.6 tona çıktı" diye konuştular.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 10:38:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
izzet durdabak IP: 88.236.137.xxx Tarih : 5.03.2009 18:31:29

calışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum ancak insanlar hala atık pil nedir zararlarının nedenli kötü olduğunu bilmiyorlar ben iş yerime koyduğum boş su bidonunun üzerine atık pil uyarısı yazdım gelen giden müşterilerimin dikkatini cekmiş ve soruyorlar bende bilgim dahilinde aydınlatmaya calışıyorum duyarlı olanlar birtane olsa dahi getiriyorlar benimde sorunum topladığım atık pilleri teslim edecek yer bulamamak şu anda 50-60 kg atık pıl bulunbakta herkezin duyarlı olması dileği ile