27
Mayıs
2024
Pazertesi
NARLIDERE - İZMİR

Bu kütüphanenin kitabı oyuncak!

Dünyada sayıları 5 bin 500’ü bulan oyuncak kütüphanesinin bir örneği Narlıdere’de açıldı. Amaç; çocukların doyumsuz isteklerinin önüne geçmek, paylaşmayı öğretmek

Dünyada yaygın olarak kullanılan, Türkiye’de ise adını yeni duyurmaya başlayan “Oyuncak Kütüphanesi”, çocukların yeni eğlence mekanlarından olmaya aday. Kütüphane kavramıyla ilk kez “oyuncak” alışverişi yaparak tanışacak minikler, “Oyuncak Kütüphanesi”nde sadece okumayı değil, oynamayı ve paylaşmayı da öğrenecek.

Bir çocuk için yıllık ortalama oyuncak harcamasının 5-6 dolar olduğu Türkiye’de, bu kütüphane, erken dönemden itibaren küçüklere oyun ortamı yaratılmasının yanında oyuncağa ulaşım anlamında alternatif bir yol olacak, paylaşmayı öğretecek, gereksiz tüketimi önleyecek.

Minikler, “Oyuncak Kütüphanesi”nden tutanak karşılığı edinecekleri bir oyuncak veya kitabı kullandıktan sonra diğer arkadaşlarının da yararlanması için geri getirecek, yerine yenilerini alabilecek.

Hollanda’da gördüler
“Oyuncak Kütüphanesi”nin bir örneği İzmir Narlıdere Merkez Anaokulu’nda oluşturuldu. Okul Müdürü Aişe Sönmez, anaokulu bünyesindeki bu kütüphanenin, Türk ve Hollanda Milli Eğitim bakanlıklarının ortaklaşa gerçekleştirdiği “Hiçbir Çocuk Geride Kalmasın” projesinin bir bölümü olduğunu söyledi. Sönmez, “Oyuncak Kütüphanesi”nin, okullarındaki bir odada uygulamaya geçirildiğini belirterek, şöyle dedi: “İçindeki araç-gereç, oyuncak ve kitaplar, kaymakamlık, belediye, esnaf ve sponsorların bağışlarıyla alındı. Öğrencilerimiz yeni eğitim yılına geçilmesiyle buradan yararlanmaya başlayacak. Çocuklarımız, bu kütüphaneden istedikleri oyuncağı veya kitabı evlerine götürebilecek. Bunları tutanakla teslim edip yine tutanakla teslim alacağız. Bir hafta sonra geri getirecekler. Bu uygulama, hem oyuncak fazlalığının hem de çocukların doyumsuz isteklerinin önüne geçmiş olacak. Böylece çocuklarımız paylaşmayı, farklı araç-gereç kullanmayı da öğrenmiş olacaklar.”
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 11:05:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?