20
Mayıs
2024
Pazertesi
NARLIDERE - İZMİR

Tarihi yapılar İzmir'de canlanıyor

Tarihi dokuları korumak için çeşitli projeler geliştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi mirası durumundaki yapıları tekrar işlevsel hale getiriyor. 8500 yıllık tarihi ile en eski medeniyetlere evsahipliği yapan İzmir, restorasyon ve yenileme projelerinin tamamlamasının ardından, turizm pastasından önemli bir paya da sahip olacak. Tarihi doku kent ve kentli ile kucaklaşacak. 

Kentteki tarihsel mimari mirası korumaya büyük önem verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Bu tür eserler kentimizin kimliğini oluşturan özel örnekler. Bulundukları yerde atıl, kullanılmayan durumda bulunmalarına seyirci kalamazdık. Elde kalan örneklerin, yapıların korunmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor ve bunlar en kısa zamanda kentin tarihi ve kültürel mirasına kazandırılacak" açıklamasını yaptı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2004 yılından bu yana yaptığı ve yapmaya devam ettiği restorasyon çalışmaları şöyle, Kemeraltı'nın 'kurtuluş' projesi olarak başlatılan 'cephe düzenleme projesi'nin ilk etabı tamamlanırken, İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Büyükşehir Belediyesi'nin 2. etap için sunduğu projeyi de onayladı. Yapılan çalışmalarla Kemeraltı'nın bir bölümü, tarihi niteliği ön plana çıkarılarak imrenilecek bir görünüme kavuşuyor. 

İkinci etap çalışmaları, kuzeyde Kemeraltı Camii'nin hemen yanı başındaki sebilin bulunduğu 853 sokaktan başlayıp, Başdurak Camii'nden bir sonraki adayı içine alan bölgeye kadar uzanacak. Güneyde ise Salepçioğlu Hanı ve Kemer Plaza'nın bulunduğu bölgedeki yapılardan başlayacak olan cephe düzenleme çalışmaları, Kestelli Caddesi kavşağının ilerisindeki Halk Bankası'na kadar uzanacak. 

Çalışmalar kapsamında, 250 metrelik mesafede 9 adada yer alan 93 parseldeki çok sayıda işletmenin cepheleri restore edilip düzenlenerek, yapıların tarihi ve mimari özellikleri görülebilir, algılanabilir bir hale getirilecek. Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi'nin 2. etap çalışmaları kapsamına ayrıca; birinci etapta yapılan düzenlemeleri besleyip projenin, tarihi çarşının diğer yönlerine de dağılmasını sağlayacak ekler de yapıldı. Bu kapsamda; Milli Kütüphane Caddesi'ndeki Güzel İzmir Hanı ile Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi'nin yanındaki 853 Sokak'ta yeralan dört yapının da cepheleri düzenlenecek. 

Tarihi çarşıdaki mimari ve kültürel özelliği olan yapıların cephelerini restore etmek için başlatılan çalışmalar kapsamında ilk etapta; Kemeraltı'nın Konak girişinden itibaren 215 metrelik mesafede Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi ile 852 Sokak köşesindeki simitçiye kadar olan bölümünde bulunan toplam 49 parsel ve 72 işletmenin Anafartalar Caddesi'ne bakan cepheleri ile köşe parselleri restore edilerek yenilendi. 

Uzun yıllar Anadolu Kulübü olarak işlevini sürdüren Alsancak'taki tarihi bina, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Bina kütüphane olarak hizmet vermeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, Kültürpark'ta Açıkhava Tiyatrosu'nun altındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait kütüphanenin taşınması da tamamlandı. Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen Alsancak'taki Havagazı Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyonu ile yeniden hayat buluyor. Kültürel aktivite merkezi haline getirilecek 6 adet binanın restorasyonu tamamlandı. Sanayileşme sürecindeki İzmir'in sembol yapılarından biri olan tarihi Havagazı Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarıyla, kentin önemli kültür merkezlerinden biri haline getiriliyor. Yaklaşık 150 yıl önce Fransızlar tarafından inşa edilen fabrikadaki çalışmalar tamamlandı. Önümüzdeki günlerde çevre düzenlemesi yapılacak ve kompleksin İzmirliler'nin hizmetine girmesi sağlanacak. İzmir'in yaklaşık 2 yüzyılına tanıklık eden Dönertaş Sebili, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. İlk kez böyle geniş kapsamlı bir restorasyonla kente kazandırılan Dönertaş Sebili, artık ismine uygun olarak yeniden dönmeye başladı. Gaffarzade Sebili de yeniden hayat bularak kent yaşamındaki yerini aldı. Dönertaş Sebili restorasyonu ile yapının Anafartalar Caddesi'ne bakan cephesinde yer alan çeşmenin tesisatı yenilendi, yıllar sonra sebile ismini veren dönertaş dönmeye başladı. Gaffarzade Sebili'nin ise mermerleri temizlendi, çatısı yenilendi, içi temizlenerek doğramaları değiştirildi. Böylelikle giderek yok olma tehlikesi ile yüz yüze kalan bu iki sebil kent yaşamına yeniden kazandırılmış oldu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bahçesinde Latife Hanım'ın dedesi Uşşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım'ın naaşlarının da bulunduğu Emir Sultan Türbesi'nin restorasyonu için İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararını bekliyor. İzmirliler'in halen ziyaret ettiği Emir Sultan Türbesi'ni restore ederek kente kazandırmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl restorasyon projelerini hazırlayıp İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunarak onay istemişti. Kurul, prensipte projeye onay verdi, ancak çevre yapılardan 'Aşhane' ve 'Hamam' olduğu düşünülen iki adet yapının çevresinde daha çok veriye ulaşmak için araştırma kazısı yapılmasını istedi. Bu kapsamda yapılan kazıların ardından proje yeniden değerlendirilerek hazırlanan rapor ile birlikte yeniden Kurul'a sunuldu. 

Narlıdere'nin ayakta kalan en eski binası olan tarihi cemevi restore edilerek müzeye dönüştürüldü ve Narlıdere Kültür Evi adıyla hizmete açıldı. Narlıdere'de yaşayan Türkmen Tahtacı Alevileri'nin gelenek ve göreneklerinin tanıtıldığı müze büyük ilgi görüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla restore edilen bina 2.5 katlı ve 9 odadan oluşuyor. İzmir'in son 100 yılına tanıklık eden eski un fabrikası binası, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Çalışmalar tamamlandığında, tarihi yapı İZSU'nun hizmet binası olarak kullanılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 14:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?