27
Nisan
2024
Cumartesi
SELÇUK - İZMİR
Belediye Sayfaları
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
33.595
Yüz Ölçümü
295
Belediye Sayısı
10
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çetin Kültür Köyü Müzesi

İzmir ili Selçuk ilçesinde, Pamucak-Seferihisar-Kuşadası kavşağına yakın Arvalya Mevkii’nde, öğretmen Ayhan Çetin ve eşi Nazmiye Çetin tarafından yöresel bebek ve maketlerden oluşan özel bir oyuncak bebek müzesi 1980 yılında ziyarete açılmıştır.

Müzede bebek örnekleri, maketler ve heykeller bulunmaktadır. Bunlar Batı Anadolu köylerinin günlük yaşantısını örf ve adetleri ile çocuk oyunlarını yansıtmaktadır. Ayrıca müze Kurtuluş Savaşı’nda cephedeki durum, cephe gerisindeki viran olmuş, yokluk içindeki köyler, cepheye yiyecek ve cephane taşıyan konvoylar, Elif’in Kağnısı gibi kompozisyonlara yer verilmiştir. Bunun yanı sıra Anadolu’nun değişik yörelerinden Silifke, Ağrı kadın, Ege kadın, Ege zeybek gibi folklor ekipleri, Ye kürküm ye, parayı veren düdüğü çalar gibi Nasrettin hoca fıkraları ve taş devrini anlatan bir kompozisyonlar da onları tamamlamaktadır. Ayrıca yöresel kız beğenme, kız isteme, düğün, nişan, saya gezme, asker uğurlama, kurban alımı, şişe vurma, ayı oynatma, sünnet gibi örf ve adetler ve telden araba ve oyuncak yapma, koyun gütme, tarla sürme, ekin işleme, avcılık, değirmencilik, demircilik, tenekecilik, yağhane, bakkaliye, marangoz, testicilik, nalbantlık, kadınların kış hazırlıkları, koyun kırkma, koyun sağma, halı ve kilim dokuma, çerçiden alışveriş, kervandan alışveriş, camii, eve su taşıma gibi konular en ince detayına kadar işlenmiştir.

Müzedeki tüm eserler 300 m2’lik bir alana yayılmıştır. Müzeyi kuran Ayhan Çetin ve eşi Nazmiye Çetin 1980’li yıllardan beri sürdürdükleri çalışmalarının ürünlerini burada sergilemişlerdir. Kompozisyonlardaki figürler ve resimleri Ayhan Çetin, kıyafetler ve aksesuarları ise Nazmiye Çetin yapmıştır.

Tel: (0232) 893 13 79

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 19:54:39
Güncelleme :10 Haziran 2009 Çarşamba 18:42:57

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?