27
Mayıs
2024
Pazertesi
DUMLUPINAR - KÜTAHYA
Belediye Sayfaları

Dumlupınar Müzesi tarihe ışık tutuyor

DUMLUPINAR MÜZESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR

Kütahya'nın Dumlupınar ilçesindeki müze, tarihe ışık tutuyor. Başkomutan Tarihi Milli Parkı içindeki Dumlupınar Müzesinin, Kütahya Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde hizmet verdiği ifade edildi.

Müzede Kurtuluş Savaşına ait çeşitli silah, kılıç gibi malzemeler ile o günleri yansıtan fotoğraflar ve eserler bulunmakta olup her gün ağırladığı ziyaretçilerini 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında da ağırlayacak.

 

KIRIK KAĞNI'YI DA BÜNYESİNDE KORUYOR

Dumlupınar Müzesi, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak Paşa ile 31 Ağustos 1922 günü alevler içinde yanan Zafertepeçalköy'de durum değerlendirmesi yaptığı 'Kırık Kağnı' yı da bünyesinde barındırıyor. 31 Ağustos 1922 günü alevler içinde yanan Zafertepe Çalköy'de, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak Paşa ile üzerinde durum değerlendirmesi yaptıkları kırık kağnı arabası Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesinde ziyaretçilere tarihi yaşatıyor. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, 31 Ağustos 1922'de muharebe planını dolaştıktan sonra İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile Zafertepeçalköy de yıkık bir evin avlusunda, kırık bir kağnı üzerinde son durum değerlendirmesini yaptıkları anı sembolize eden Kırık Kağnı ve üç komutan anıtı ise 2007 yılında Türk Şehitlikleri İmar Vakfınca yapılarak hizmete açılmıştı. Atatürk, 30 Ağustos 1924'te Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı temel atma törenindeki konuşmasından sonra ise o günü şöyle anlatmış: "Efendiler, Ağustos’un otuz birinci günü takriben zevalde idi ki, yine bu Çalköyü'nde, yıkık bir evin avlusu içinde İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile buluştuk. Kırık Kağnı arabalarının döşeme ve oklarına ilişerek bundan sonraki vaziyeti mütalaa ettik. Kazandığımız Meydan Muharebesinin bütün seferi hitama erdirebilecek bir azamet ve ehemmiyette olduğunda ittifak ettik. Şimdi Bursa istikametinde çekilen düşman kuvvetlerini mahvetmekle beraber bütün ordu-yı asli ile bila-aram İzmir'e yürüyecektik."

Tarihi yaşatan Kırık Kağnı Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesinde, Anıtı ise beldenin girişinde bulunduğu kaydedildi.

DUMLUPINAR MÜZESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR
DUMLUPINAR MÜZESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR
DUMLUPINAR MÜZESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2010 Perşembe 13:40:04
Güncelleme :26 Ağustos 2010 Perşembe 13:43:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?