22
Mayıs
2024
Çarşamba
DUMLUPINAR - KÜTAHYA
Belediye Sayfaları

Kütahya'da arkeolojik kazı

Kütahya Valisi Şükrü Kocetepe, merkeze bağlı Seyitömer beldesinde, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazıları inceledi.

Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, Vali Kocetepe'ye bilgi verdi. Bilgen, yapılan arkeolojik kazılar sonucunda höyüğün 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu tespit ettiklerini ifade ederek, "Frig Devleti'nin çekirdek bölgesinde bulunan Seyitömer Höyüğü surlarla çevrelenmiş olup, dönemini en iyi şekilde karakterize ediyor. Bu dönem sonunda inşa edildiği düşünülen 21 metre uzunlukta merdivenli giriş, Helenistik dönem yerleşiminde kuleli sur ve teras duvarlar, dikdörtgen planlı yapılar, çok sayıda depolama küpleri yine bu kazı neticesinde ortaya çkarıldı. Roma döneminde ise höyüğün merkezinde Zeus Tapınağı'nın varlığına işaret eden izlere rastlandı" dedi.

Bütün kültür katmanlarında rastlanan sur duvarları, maden atölyelerinin varlığı ve bazı küçük buluntuların benzersiz olması sayesinde Seyitömer Höyüğü'nün Anadolu arkeolojisi içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nejat Bilgen, bu dönemde seramik üretim atölyelerinin varlığını gösteren seramik kalıpların, benzerleri mevcut olmayan önemli eserler arasında olduğunu, mevcut bulgulara göre Kütahya'daki en eski seramik atölyesinin varlığını ispatladığını vurguladı.

Nejat Bilgen başkanlığında çalışmaları yürüten 60 kişilik ekip, 2010 yılına kadar sürdürülecek olan çalışmalarda ortaya çıkacak bulgularda Frig'den Selçuklu dönemine kadar uzanan bir yolda tarihe ışık tutucak. Bilgen, çalışmaların her yıl Mayıs ayında başlatılıp Kasım ayına kadar, öğretim elemanları, öğrenciler ve 60 işçi ile birlikte sürdürüleğini kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 14:13:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?