23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Çiftçinin yeni bina sevinci

Kütahya'nın Hisarcık İlçesi'nde, 393 üyeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yaptırılan ve içerisinde süt toplama ünitesinin de bulunduğu yeni idari binası törenle hizmete girdi.

Açılış törenine Kütahya Valisi Osman Aydın, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Abdullah Cantimur, Alaettin Güven ve Hüsnü Ordu, Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, Hisarcık Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Emet Kaymakamı Zeki Arslan, Belediye Başkanı Nihat Helvacı, Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan AK Parti Kütahya Milletvekili Abdullah Cantimur, şunları kaydetti:

''AK Parti iktidarının 2.5 yıllık süreçte en çok önem verdiği sektörlerin başında tarım sektörü gelmektedir. Gerek süt sığırcılığı gerek besicilik konusunda fon ve bakanlık kaynaklarından çok ciddi desteklerimiz vardır. Doğrudan gelir, mazot, gübre ve ürün desteği gibi birçok desteklemeyi köylümüze vermenin gayreti içerisindeyiz. 2001 yılındaki ekonomik kriz esnasında tarım sektöründe eski 9 küçülme olmuştur. Hükümetimiz 2.5 yıldan beri tarım sektörünü ayağa kaldırmanın gayreti içerisindedir. Bu süre içerisinde tarım ve hayvancılık sektörüne 7 katrilyon liralık kaynak aktardık. Bu rakam artarak devam edecek. AB'ye giriş sürecinde ülke olarak önemli reformları yapmamız lazım. Bunlardan en önemlisi süt üretimi ve ihracatı. Türkiye'de ürettiğimiz sütün tamamını tüketemiyoruz. Üretim çok, tüketim az. Öyleyse ne yapmamız lazım? Süt ve süt mamullerini ihraç etmemiz lazım. Ancak süt üretimimiz modern teknikler içerisinde yapılmadığı için sütümüzde bakteri oranı yüksek çıkıyor. Bu yüzden Avrupa bizden süt almıyor. Avrupa'ya ihraç etmek istiyorsak, üreticilerimiz modern tesisler yaparak daha hijyen ortamda ve sağlıklı süt üretimi gerçekleştirmeli."

Daha sonra konuşan Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan, "Yapımına 4 ay önce başlanan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işletme binası 200 metrekarelik bir alana inşa edildi. Yaklaşık 100 bin YTL'ye mal olan modern hizmet binası bünyesinde süt toplama ünitesi, 5 tonluk süt soğutma tankı, 40 tonluk yem deposu ve 200 kişilik toplantı salonu bulunmaktadır. Geçen yıl 'Kırsal Alanda Sosyal Destek' projesi çerçevesinde Kütahya'da ilk olarak bizim kooperatifimiz proje hazırlayarak 100 çiftçi ortağımıza 200 inek dağıtmıştır. İneklerin sayısı bugün 230'a yükselmiş, ilçedeki 1 ton 750 kilogram olan süt kapasitesi 4.5-5 tona yükselmiştir. Amacımız çiftçimizin elindeki sütü en iyi değerlendirmek, ucuz ve kaliteli hayvan yemi temin etmek ve kaba yem bitkilerinin ekimi ve hasadında alet ekipman desteği sağlamak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 17:11:41
Güncelleme :1 Kasım 2005 Salı 13:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?