23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Bio dizel' ekimi başladı

Yurdumuzda Adana başta olmak üzere Edirne ve Samsun civarında buğdaya alternatif olarak ekilen ve yağlı tohumundan dizel otomobiller için yakıt elde edilen "kanola", Kütahya'nın Simav İlçesi'nde ilk kez bu yıl deneme maksadıyla ekildi.

Üretimine 3 yıl önce devlet desteği ile başlanan, özünden yağ, atığından hayvan yemi ve bio dizel yakıt üretilen kanolayı Simav'a getiren emekli astsubay Muhsin Sağlam, ilk etapta 50 dönümlük bir alana ekim yaptığını ve alacağı sonuçlara göre bölge çiftçisine tavsiyelerde bulunacağını bildirdi. Kanolayı ekmeden önce uzun bir araştırma yaptığını bildiren Sağlam,

"Kanola, gördüğüm kadarıyla harika bir bitki. Simav ve yöresinde en geç kasım ayında ekilmesi gerekiyor. Aynen buğday gibi kışlık olarak ekiliyor, haziran veya en geç temmuz aylarında da hasadı yapılıyor. Tüketim alanındaki yaygınlığı sebebiyle ilçemizde pazar sıkıntısı yaşanacağını sanmıyorum. Bölgemizin toprak ve iklim yapısına uyum sağlayıp sağlamayacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz. Simav ve yöresine uyum sağlarsa gelecek yıl çiftçimiz bol miktarda kanola ekecek demektir. Ben bu yıl deneme amaçlı olarak bir miktar sertifikalı tohumluk temin ettim. Benimle birlikte birkaç çiftçi arkadaşım da kanola ekti. Bu yıl Simav'da yaklaşık olarak 70 dekarlık bir alana kanola ekildi" diye konuştu.

Kanola'nın diğer ürünler gibi prim kapsamına alındığını belirten Tarım İlçe Müdürü Ali Ceylan da, "Teşkilat olarak köylere gidip kanolayı teşvik ediyoruz. Çiftçimiz deneme üretiminin neticesini görmek istiyor. Şayet başarılı olursa gelecek yıl buğdaya alternatif olarak ilçemiz ve köylerinde bol miktarda ekileceğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 12:12:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?