28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Halıcılık can çekişiyor

İşleme halıcılığında büyük sıkıntılar yaşanıyor. El emeği, göz nuru halıcılık sektöründe ihracat imkânlarının az olması, dışarıdan ithal halıların ucuz gelmesi sebebiyle bu sektör adeta can çekişiyor.

Dünyaca ünlü orijinal kök boya el dokuması halılarının dokunduğu, antik halı diyarı olarak bilinen Kütahya'nın Simav ilçesinde bu sıkıntılar en belirgin şekilde görülüyor. Bir çok dokumacı halı dokumak için sıra bekliyor. İlçede bulunan 6 binden fazla halı tezgâhında, yılda yaklaşık 120 bin metrekare el halısı dokunuyordu. Ancak yaşanan bu sıkıntılar bu sayıyı her geçen gün azaltıyor.

Simav'da kök boya antik el halıları imalatına öncülük yapan 1978 yılından beri halıcılıkla uğraşan ve Antik Halıcılık'ın sahibi Hasan Akyüz, "1985-1990 yıllarında dış pazara ihracatla önümüz açılmıştı. O dönemde, halı dokuyacak insan arıyorduk. Şimdi ise halı dokumak isteyenler sıra bekliyor. Dokuduğumuz halıların çoğunu iç piyasada tüketiliyoruz. İş gücü ve hammaddenin ucuz olduğu ülkelerle rekabet edemiyoruz, En azından el emeği göz nuru sanatın yaşatılması için diğer ülkelerden ithal edilen kalitesiz halıların ülkemize girişlerine kota konmalıdır. Buna önlem alınmaması durumunda imalatçıları ve dokuyucuları zor günler bekliyor. Simav'da, 15 bin tezgâhtan 4 bin tezgâha düştük. Maliyetler artınca, dış piyasaya ihracat durdu; şimdi tamamen iç piyasaya satıyoruz. Devletin yanlış politikaları sonucunda piyasalarda Çin halısı satılmaya başlandı. Kendi insanımız dururken maalesef Çin vatandaşı doyuruluyor. Buradaki maliyetin 10'da biri fiyatına İzmir'e, İstanbul'a mal teslim ediyorlar. Biz istemez miyiz 4 bin tezgâhımız olacağına 15 bin tezgâhımız olsun, dokuyanlara iyi para verelim, onlara sosyal güvenceler sağlayalım." dedi.

Simav Belediye Başkanı Rıza Özdemir ise, "Önceye nazaran halıcılık, kök boya ile dokunan ince halıya dönülmesiyle birlikte çok ilerledi. Bunu değerlendirerek ihraç yollarını aramak lazım. Simav'da zaten işsizlik had safhada. Halıcılık çıkış için önem teşkil etmektedir" dedi.

Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur, ülkemize girdi maliyetleri çok düşük olan ülkelerde dokunan el halılarının ülkemize çok ucuz olarak girmesinden, ülkemizdeki el halıcılığının önemli ölçüde küçülmesine sebep oluyor. ülkemizin değişik yörelerinde dokunan el halıcığındaki gelirin arttırılması, üretim yapanların sayısının arttırılması ve kazancının arttırılması gerekir. Halıcılık teşvik edilir havyacılıktan elde edilen yünlerin bu alanda kullanılması sağlanacaktır. El dokumacılığımızda üretilen halıları ithal pazara karşı korunması ve gözetilmesi gerekir. Yerli ve yabanı piyasadaki kalite ve rekabet sağlanması, gümrük vergi önlemleri alınmalıdır. El imalatı halıların da ihtisas gümrük vergisi var mıdır. Uzak doğu ülkelerine karşı gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz." diye konuştu.

Cantimur, Devlet bakanı Kürşad Tüzmen'e yazılı olarak cevaplandırılması maksadıyla soru önergesi verdim. Sayın bakanımız "El halıları 57.01 gümrük vazife pozisyonunda yer aldığını, AB ve serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelerle yüzde 0, diğer ülkelerle yüzde 2,8 ila yüzde 8 arasında gümrük vergisi uygulandığını, gümrük birliği nedeni ile gümrük vergilerinin AB'den bağımsız olarak belirlenmesi imkânı bulunmadığını ifade ettiler. Ayrıca Ülkemize 2004 yılının Ocak Ekim döneminde 2.213 ton olarak gerçekleştirilen 57.01 GTP halı ithalatı 2005 yılının aynı döneminde yüzde 32 oranında azalarak 1.502 ton olarak gerçekleştiğini ifade ettiler." dedi.

Kütahya milletvekili Abdullah erdem Cantimur, ülkemize girdi maliyetleri çok düşük olan ülkelerde dokunan el halılarının ülkemize çok ucuz olarak girmesinden, ülkemizdeki el halıcılığının önemli ölçüde küçülmesine sebep oluyor. ülkemizin değişik yörelerinde dokunan el halıcığındaki gelirin arttırılması, üretim yapanların sayısının arttırılması ve kazancının arttırılması gerekir. Halıcılık teşvik edilir havyacılıktan elde edilen yünlerin bu alanda kullanılması sağlanacaktır. El dokumacılığımızda üretilen halıları ithal pazara karşı korunması ve gözetilmesi gerekir. Yerli ve yabanı piyasadaki kalite ve rekabet sağlanması, gümrük vergi önlemleri alınmalıdır. El imalatı halıların da ihtisas gümrük vergisi var mıdır. Uzak doğu ülkelerine karşı gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Cantimur, Devlet bakanı Kürşad Tüzmen'e yazılı olarak cevaplandırılması maksadıyla soru önergesi verdim. Sayın bakanımız "El halılarının 57.01 gümrük vazife pozisyonunda yer aldığını, AB ve serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelerle yüzde 0, diğer ülkelerle yüzde 2,8 ila yüzde 8 arasında gümrük vergisi uygulandığını, gümrük birliği nedeni ile gümrük vergilerinin AB'den bağımsız olarak belirlenmesi imkânı bulunmadığını ifade ettiler. Ayrıca Ülkemize 2004 yılının Ocak Ekim döneminde 2.213 ton olarak gerçekleştirilen 57.01 GTP halı ithalatı 2005 yılının aynı döneminde yüzde 32 oranında azalarak 1.502 ton olarak gerçekleştiğini ifade ettiler." dedi.

Simav bölgesinde bulunan 6 bin'e yakın halı tezgâhında yaklaşık 18 bin kişi çalışıyor. İlçede ayrıca 4 yün ve 6 halı yıkama fabrikası bulunuyor. Bölgede dünyanın en kaliteli yün ve kök boya özellikli el dokuması Yörük, Milas, Türkmen adlı halıları dokuyor. Kökboyası özelliğine sahip kaliteden ödün vermeden dokunan halıların yünü de kaliteli olursa ömrünün en az 250 yıl olacağı ifade ediliyor.





.
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 14:17:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?