22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Çiftçi, süper bitki mantar meşesiyle tanıştı

Yanmayan kabuğu nedeniyle son günlerde stratejik bir önem kazanan mantar meşesi, TEMA tarafından Kütahya'nın Simav İlçesi'nde çiftçilere tanıtıldı.

Simav'da ormanlık alanlarda mantar meşesine geniş bir dikim alanı bulabilmek amacıyla İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden temin ettiği mantar meşesi fidanlarını ilçeye getirerek meraklı çiftçilere gösteren TEMA temsilcisi Ömer Önder,

"Mantar meşesinin kabuğu yanmıyor. Bu özelliğinden dolayı kabuğu astronotların giysilerinde kullanılıyor. Ayrıca uzay gemilerinin motorlarıyla otomobillerin motor contaları da mantar meşesinin kabuğundan yapılıyor. Ayrıca ilaç sanayiinde, şişe kapaklarında, ortopedik aletlerin yapımında, dokuma makineleri ve birleştirilmesinde, gemi inşaat sanayiinde, yangına karşı dayanıklı yüzeylerde, ayakkabı sanayiinde, köprü, demir yollarında emici özelliği olduğu için bağlantı bölgelerinde, bunun yanında kozmetik sanayiinde birçok dalda kullanılıyor. Bu harika bitkinin Simav'da da üretilmesini ve çiftçilerimizin bu bitkiyi yetiştirerek bol para kazanmasını arzu ediyoruz. Daha şimdiden birçok sipariş aldım. Bitkinin Simav iklimine çok uyumlu olacağını düşündüğümüz için Simav ve çevresine bolca diktirmek istiyorum. Bu konuda kaymakamımız Günay Özdemir de büyük gayret gösteriyor" diye konuştu.

Önder, harika bitki mantar meşesinin 126 yıl önce II. Abdülhamid Han döneminde Portekiz'den getirtilerek İzmir'in Torbalı İlçesi'nde Sultan Çiftliği'ne dikildiğini, üretilen fidanların da bu ağacın tohumlarından İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce çoğaltılarak Türkiye'nin dört bir yanına dağıtıldığını bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 12:18:27
Güncelleme :16 Aralık 2005 Cuma 12:24:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hudai yiğit IP: 88.228.101.xxx Tarih : 16.09.2008 16:29:34

Çifliğimde istemediğiniz kadar hasat durumunda mantar meşesi var ama satacak yer bulamıyorum bu nasıl iş bukadar değerli ama nereye satılcak