23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kivi üretimi yaygınlaşıyor

Tropikal iklimlerin gözde meyvesi kivi, Ege, Marmara ve İç Anadolu arasında geçit bir iklime sahip olan Kütahya'nın Simav İlçesi'nde yaygınlaşıyor.

Yaz mevsiminde gündüzleri sıcak, akşamları serin, kış aylarında da gece sıcaklığının eksi 18 dereceye kadar düştüğü Simav'da kivinin çok iyi verim vermesi, C vitamini yönünden son derece zengin olan bu bitkiye üreticinin ilgisini bir kat daha artırdı.

5 yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü'nce ilçenin değişik bölgelerine dikilen kivi fidanlarından her yıl bolca meyve almanın keyfini süren Simavlı üreticiler, artık deneme döneminin sona erdiğini, kiviyi bölgenin baş tacı olan kiraz, vişne ve elma gibi ürünlerin arasına alma zamanının geldiğini bildirdi.

İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, kivinin Simav'i çok sevmesinin vatandaşın bu bitkiye olan ilgisini artırdığını ve her yıl kendilerinden kivi fidanı talep eden çiftçi sayısında önemli artış olduğunu söyledi. 5 yıllık deneme süresinin ardından kivinin özellikle Kırvadi bölgesinde geniş bir dikim alanı bulmasını beklediklerini bildiren yetkililer,

"Kırvadi bölgesi diğer bölgelere nazaran biraz daha ılıman bir iklime sahip. Bu yüzden Bahtıllı, Hisarbey, Aksaz, Yağılar, Efir, Hacı Hüseyin Efendi, Yeniköy gibi yerleşim birimlerimize daha iyi uyum sağlıyor. Kivinin önümüzdeki yıllarda bu bölgelerde geniş bir dikim alanı bulacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

Kivinin Simav'da bol verim vermesi sayesinde vatandaşlar evlerinin önündeki bahçelerine elma, armut, vişne ve kiraz yerine bu bitkiden dikmeye başladı.

.
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 15:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?