23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Tarihe ışık tutan sergi

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde, tarihi kıyafet ve silah sergisi açıldı.

Hülya Albayrak isimli iş hanımı tarafından Belediye Yeni Düğün Salonu'nda açılan sergide, eski Simavlılar'ın giydikleri unutulmaya yüz tutmuş kıyafetler, işgal yıllarında düşmana karşı kahramanca savaşan sarı ve mor zeybeklere ait çeşitli silah ve mühimmatlar, Atatürk'ün Simav'ın ileri gelen eşraflarıyla birlikte çekilmiş fotoğrafları ve bunlara ait 200'ü aşkın belge ve bilgilerle çeşitli dokümanlar yer alıyor.

Simav ve yöresinden topladığı telli, kutnu, sırma, cepken, üç etek, yırıklı, badadi, peştamal, ibrişim kuşak, sarık, bere, örtme, poşu, gelin çorabı gibi Simavlılar'ın eskiden giydikleri kıyafetler ile düğün ve özel günlerde taktıkları yüzük, bilezik, gerdanlık, çatkı gibi takı eşyalarını tarihe ışık tutmak için sergilediğini belirten Hülya Albayrak,

"Sergimize halkımızın ilgi göstermesi beni çok duygulandırdı. İleriki yıllarda sergiyi daha geniş çaplı ve Simav dışında büyük illerimizin birinde açmayı düşünüyorum. Simav'a ait daha çok tarihi eser ve belgeye ulaşıp, bunları Simavlılar ile paylaşmak istiyorum. Simavlılar'ın sergiye bu kadar alaka göstereceğini beklemiyordum" dedi.

Sergiyi gezen Simav Turizm Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Nasuhoğlu, "Sergiden çok etkilendim. Sergide teşhir edilen eşya ve giysilerden de anlaşılacağı gibi, eski Simavlılar'ın modern bir hayat tarzı sergiledikleri görülüyor. Serginin açılmasını sağlayan Hülya Albayrak hanımefendiye teşekkür ediyorum. Simav'ın tanıtımı ve turizm açısından bu serginin başka yerlerde de açılması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 12:37:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?