2
Mayıs
2024
Perşembe
AHMETLİ - MANİSA

Ahmetli Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nde Manisa iline bağlı bir ilçe olan Ahmetli, doğusunda Salihli, batısında Turgutlu, kuzeyinde Gölmarmara ve Saruhanlı, güneyinde Ödemiş ilçeleri ile çevrilidir. Gediz Havzasında yer alan ilçenin güneyinde Boz Dağlar, kuzeyinde Çal dağı ilçeye paralel Ege denizine dik olarak uzanmaktadır. İlçe toprakları genelde yüksek olmayan dağlar ve Gediz ovasından meydana gelmektedir. Deniz seviyesinden yüksekliği 83 metre olan ilçenin yüzölçümü 240 Km2.dir.

İlçede Akdeniz bitki örtüsü hakimdir. Güney kesimlerinde genellikle çınar, meşe, çam ağaçlarından oluşan geniş ve iğne yapraklı türlerin oluşturduğu ormanlar bulunmaktadır.

İlçe ve çevresine genelde Akdeniz iklimi hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmekte olup, yağışlar genellikle yağmur, bazen de kısa süreli kar olarak görülmektedir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen ürünlerin başında üzüm gelmektedir.

İlçenin tarihi çağları ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Manisa’nın Saruhanoğulları tarafından Bizanslılardan alınmasının ardından, Karacabey komutasındaki bir grup asker Ahmetli’nin bulunduğu yere gönderilmiştir. İlçenin güneyindeki Güldede Mezarlığı yakınlarındaki dağların yamacına yerleşen askerler, tehlikenin kalkmasından sonra da Kurtuluş Mahallesi’nin olduğu yere yerleşerek bir köy oluşturmuşlardır.

Osmanlı döneminde köy niteliğinde olan bu yerleşimle ilgili kaynaklarda herhangi bir kayda rastlanmamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra, Turgutlu kazasına bağlı bir nahiye olan ilçenin ismi Ahmetli olarak değiştirilmiş, 1987 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 12:37:01

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR