4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKHİSAR - MANİSA
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksekokulu

Tarihçe

Ülkemizde ilk tütün eksperliği eğitimi 1889 yılında reji tarafından verilmeye başlanmıştır. Reji idaresi yetiştirdiği tütün eksperlerini yurdun dört bir yerinde ilk kez uzman olarak çalıştırmıştır. Cumhuriyet döneminde reji uygulamasının kaldırılması/rejinin millileştirilmesinden sonra 1929 yılında TEKEL idaresi tarafından lise mezunlarına 2 yıllık eğitim verilerek tütün eksperi yetiştirilmiştir.

1969 yılında yürürlüğe giren 1177 sayılı "Tütün ve Tütün Tekeli" yasası ile tütün eksperliği görevlerinin Tütün Eksperleri Yüksekokulu mezunlarınca yapılması öngörülmüştür. Bu yasa gereği Gümrük ve Tekel Bakanlığınca 1975 yılında İstanbul'da kurulan Tütün Eksperleri Yüksekokulu (TEYO), lise mezunlarının ön kayıtla öğrenci alarak öğretime başlamıştır. Böylelikle 1929'dan bu yana kurs şeklinde yürütülen tütün eksperliği eğitimi yeni bir şekil kazanmıştır.

Öğretim süresi 1978 yılında 3, 1982 yılında 4 yıla çıkarılmış ve 1983 yılında 2809 sayılı yasa ile yüksekokul, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'ne bağlanmıştır.Öğretim süresinin 4 yıla çıkarılması ve İstanbul Üniversitesine bağlanması ile eğitim ve öğretim üniversiter bir yapı kazanmış, öğretim programında tütün ve sigara endüstrisinin gelişen ihtiyaçları göz önünde tutularak gerekli formasyon kazandırılması amaçlanmıştır.

1987 yılından itibaren TEYO mezunlarına Tütün Endüstri Mühendisi unvanı verilmeye başlanmış ve bu unvan daha sonra Yükseköğretim Kurulunun 01.03.1991 tarih ve 91.9.257 sayılı kararı ile “Tütün Teknolojisi Mühendisi” olarak değiştirilmiştir.

1987 yılında 3389 sayılı yasa ile İstanbul'dan Akhisar'a nakli kararlaştırılan ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesine bağlanan Yüksekokulun adı ve bağlantısı 1992 yılında yürürlüğe giren 3837 sayılı yasa ile Tütün Eksperliği Yüksekokulu olarak değiştirilmiş ve Manisa İli’nde kurulan Celal Bayar Üniversitesine bağlanmıştır.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksekokulu
Adres2 :Akhisar / Manisa
Posta Kodu :
Telefon :+90 236 4126896
Faks :+90 236 4123320
Elektronik Posta
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.