15
Mayıs
2024
Çarşamba
AKHİSAR - MANİSA

Akhisar'da tarihi eserler inceleniyor

Manisa'nın Akhisar ilçesinde bir süre önce boşaltılan 1. derece sit alanı olan eski devlet hastanesi binası, Tepe Mezarı olarak bilinen Dünya'nın 7 tarihi önemli kiliselerinden biri olan Thyateira ve müze olarak restore edilen Ali Şefik Öğretmenevi'nde inceleme başaltıldı.

Eski Çağ Tarihi Profesörü Hasan Malay, Manisa Müze Müdürü Müyesser Tosunbaş, Kültür-Turizm Şube Müdürü Nurettin Piri Atalar tarihi çalışma için Akhisar'da biraraya geldi. İl Genel Meclisi Başkan Yardımcısı Fettah Gürmen'nin de katıldığı heyet, bir süre önce boşaltılan 1. derece sit alanı olan eski devlet hastanesi binası, Tepe Mezarı olarak bilinen Dünya'nın 7 tarihi önemli kiliselerinden biri olan Thyateira ve müze olarak restore edilen Ali Şefik Öğretmenevi'nde inceleme yaptı.

"Köşk" diye bilinen bir tepe üzerindeki eski Devlet Hastahanesi'ndeki incelemede, Devlet Hastahanesi Baş Tabibi Muzaffer Özden Balzoy, yapılan yazışmalar hakkında bilgi verdi. Heyet daha sonra Akhisar Müzesi olarak belirlenen, resterasyon çalışmaları devam eden eskiden öğretmen evi olarak kullanılan Alişefik Öğretmenevi'ni gezdiler. Dünyadaki ilk 7 kiliseden biri olduğu söylenen ve her gün yüzlerce yabancı turistin gezdiği Thyateira'da inceleme yaptılar. Eski Çağ Tarihi Profesörü Hasan Malay, son aylarda Akhisar ve çevresinden bulunan, üzerinde yazılar olan taşları büyük bir titizlikle inceledi ve resimlerini çekti. Prof. Malay, "Yapacağımız araştırmalar sonunda, kesin olarak bu tarihi eserlerin kesin çağlarını belirleyeceğiz" dedi.

İl Genel Meclisi Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Kefayettin Öz, "Akhisar'ın çağlar öncesi tarihi bir kent olduğunu biliyoruz. Fakat bunu değil Dünya'ya ülkemize bile tanıtamıyoruz. Bunun adımlarını atıyoruz. Akhisarımıza müze yapılmasını yıllar sonra kabul ettirdik. Müzemizin inşaatı sürüyor. Boşaltılan Devlet Hastahanemizin bulunduğu tepe 1. derece korum alanı. Buranın tarih ve kültür merkezi olması çok yerinde olacaktır. Bizler bununu gerçekleşmesi için çaba sarfederken, başta siyasi partilerimiz, sivil toplum örgütlerimizden de destek bekliyoruz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 15:56:05
Güncelleme :9 Temmuz 2007 Pazartesi 16:02:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nurdan IP: 78.186.194.xxx Tarih : 19.10.2009 12:34:02

sene 2009 hala bir gelişme yok akhisar için iyi olacak deniyor ama sadece sokaklar paket taş yapılıyor o kadar masrafı hastaneyi kazmaya ayırsalar nasıl olur?