24
Mayıs
2024
Cuma
AKHİSAR - MANİSA

Çağlak Festivali başladı

551. ÇAĞLAK FESTİVALİ ANMA TÖRENİYLE BAŞLADI

551. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri başladı. Manisa Şehzadeler Mehterleri tarafından başlayan anma törenlerinde ilk olarak Şeyh İsa Mahallesi Muhtarı söz aldı. Muhtar Zarif Süzgün "bugün burada 551 yıl önce tahsil hayatını tamamlayıp Akhisar' a dönen Şeyh İsa Hazretlerinin Çağlak mevkiinde karşılanması ile başlayan ve o yıldan beri yapılan şölen havasındaki eğlencelerin yıldönümüdür. Daha nice yüz yıllar kutlanacaktır inşallah" dedi.

Törenlerde Şeyh İsa hazretlerinin hayatı hakkında bilgi verildi.

Akhisar'a Horasan'dan ilk olarak göç eden Türklerden Taşgun Beyin torunu, Süca Halifenin oğludur. 575 yıl önce Akhisar'da doğdu, 87 yıllık ömrünü burada tamamladı. İlk derslerini babasından aldı. Medrese eğitimini Bursa'da tamamladı. Sonra tasavvufa yönelir. Mezun olduktan sonra Akhisar'a gelerek ders vermeye başladı.

Ancak bilgilerinde bazı noksanlıklar olduğunu fark eder ve 7 talebesi ile Kayseri'de bulunan zamanın büyük alimi Şeyh Kasım'a gider. Belli bir süre kaldıktan sonra icazet zamanının geldiğine inanan hocası dervişlerinin ve halifelerinin hazır bulunduğu bir merasimle tekbirlerle taç giydirip eline diplomasını verip kucaklayıp öperek gelen 7 dervişe 3 derviş ekleyerek Akhisar'a yolcu eder.

Bu büyük alimin anısına kutlanan Çağlak Şenlikleri Akhisar'a özgü bir bahar bayramı gibi görünse de, ilime ve ilim adamına saygının nasıl olacağının topluma gösterilmesi amaçlanıyor.

Sosyal ve kültürel etkinlikler ile festivalin başladığını belirten Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek de şöyle konuştu: "551. yılını kutladığımız Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri hafta sonunda başlayan satranç turnuvası ve Trap Atışlarının ardından bugün Şeyh İsa Camiindeki geleneksel anma töreni ile devam ediyor. Bugün yine saat 18.30 da Gölet alanında festivalin açılış programı gerçekleşecek ve gündüz ve gece çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler devam edecektir. Festivalimiz tüm halkımıza hayırlı olsun, emeği geçen herkese başta Belediye Başkanımız Salih Hızlı olmak üzere teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından İlçe Vaizi A. Refik Demirel tarafından dualar okundu. Mehter takımının gösterilerinin ardından program sona erdi.

Törene Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Ağır Ceza Reisi Muhammet Güney, Belediye Başkan Yardımcıları Latif Çakmak, Ömer İşçi, Akhisar Belediyespor Başkanı Hüseyin Eryüksel, Ak Parti İlçe Başkanı Uğur Aydemir, MHP İlçe Başkanı Ali Çavdar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, daire müdürleri ve birçok vatandaş katıldı.

551. ÇAĞLAK FESTİVALİ ANMA TÖRENİYLE BAŞLADI
551. ÇAĞLAK FESTİVALİ ANMA TÖRENİYLE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2010 Pazartesi 18:06:01
Güncelleme :24 Mayıs 2010 Pazartesi 20:23:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?