31
Mayıs
2024
Cuma
AKHİSAR - MANİSA

Damlama sulama sistemi yaygınlaştı

Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Mecidiye kasabasında yeni yönetimin iş başına geldiği sulama kooperatifi, 4 bin dönüm zeytinliğin damlama sulama sistemiyle sulanması amacıyla Manisa İl Özel İdaresi'nin hazırladığı projeyi hayata geçirdi.


1994 yılında kurulan ve 2000 yılına kadar faaliyet yapmayan 200 ortaklı Mecidiye Sulama Kooperatifi, 3 yıl önce göreve getirilen başkan Özcan Tetik ve ekibi tarafından aktif hale getirildi. Kasabada 4 bin dönüm zeytinlik alanının damlama sulama sistemiyle sulanabilmesi amacıyla Manisa İl Özel İdaresi'nin hazırladığı projeyi uygulamaya koyan yönetim, 5 ayrı noktada sondaj kuyusu açtı. Topladığı yardımlarla çeşitli çapta 10 bin metre boru temin eden kooperatif, sistemin kurulması için boruları döşemeye başladı.


Konuyla ilgili açıklama yapan Mecidiye Sulama Kooperatifi Başkanı Özcan Tetik, ” 3 yıl önce arkadaşlarımızla göreve geldik. Açtığımız 5 sondaj kuyusu ile 4 bin dönüm araziyi damlama sulama sistemiyle sulayacağız. Burada bulunan 4 bin dönüm arazi 100 bin zeytin ağacına tekabül ediyor. Zeytin ağaçlarında tam verim alamıyorduk, genelde buranın zeytinleri yağlığa gidiyordu. Ağaç başına 10 kg. kalibre ve fiyat artış sağlayacak olan damlama sulama sistemiyle kasabamıza bir yılda 2,5 milyon YTL gelir sağlayacak. Mecidiye ve Ballıca arasında kalan bu bölge engebeli arazi olduğundan açık sulama şansımız yoktu. Yıllardır kasabamızın tek sulanmayan arazisi olan en kurak bölgeden başlayarak damlama sulama sistemini kuruyoruz. Kooperatifimizin amacı, 14 bin dönüm arazisi olan Mecidiye ovasının tamamını damlama sulama sistemiyle sulamaktır. 4 bin dönüm alana her parsele ayrı bir çıkış ve su sayacı koyacağız. Ortaklarımız aldığı suyu kullandığı kadar ödeme yapacak. Mecidiye Kasabamıza ekonomik anlamda yapılmış en büyük yatırım olduğuna inanıyorum. Bu çalışmalarımız durmadan devam edeceğiz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 16:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?