16
Mayıs
2024
Perşembe
AKHİSAR - MANİSA

Sivas katliamında ölenler Akhisar'da anıldı

Sivas Madımak Oteli'ndeki katliamda hayatını kaybeden 37 kişi için Manisa'nın Akhisar ilçesinde Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtım Derneği Akhisar Şubesi tarafından anma töreni, düzenlendi.

Hacıishak mahallesi 249. sokaktaki meydanda düzenlenen anma törenine CHP Manisa Milletvekili Ufuk Özkan, Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtım Derneği yöneticileri ve üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtım Derneği Akhisar Şubesi Başkanı Hakkı Camkıran "Madımak katliamını 14. yılında unutmadık unutmayacağız. 37 insanın diri diri yakıldığı otel kebap salonu yapılarak birlik beraberlik sağlanamaz. Kebap salonu ruhsatı iptal edilsin, birliğin, beraberliğin ve alevilerle buluşmanın yolu bir daha Madımak olmasın, katliamlar olmasın. Madımak otelindeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt alevilerin sorunu olmadığını kanaatini taşıyoruz. Toplumsal belleğimizde açılan yarayı da demokrasiye insan hak ve özgürlüklerine eşitliğe çok kültürlülüğe inanan kesimlerce sarabileceğinin farkındayız." dedi.

2 Temmuz' un unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini belirten Camkıran, "Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Aydınlığa ulaşmakta ancak ve ancak karanlığın üzerine cesaretle gidebilmekten geçer. Türkiye' nin bu utançtan kurtulması için Madımak Oteli barış ve kardeşlik adına kültür ve sanat müzesi yapılmalıdır. Geçen yılda 62 milletvekilinin imzasıyla meclise madımak müze olsun teklifi verildi ancak bu teklif hükümet oylarıyla red edildi. Çünkü o anlayış Adalet Bakanlığı düzeyinde yakanların avukatlığını yapmıştır." diye konuştu.

Daha sonra Eğitim-İş Sendikası Akhisar Şube Başkanı Mustafa Ada konuşma yaptı. Ada, "Eğitim-İş olarak bu hafta Madımak Oteli'ni ateşe vererek 37 canın yaşamını yitirmesine neden olan kişileri bir kez daha nefretle kınıyoruz. Aradan geçen 14 yılda katliamın üzerindeki sis perdesi hala tam olarak kaldırılmamıştır. Katliamın gerçek sorumluları gerçek planlayıcıları adalete henüz hesap vermemiştir. Bu olaylardan gerekli derslerin çıkarılamadığı ortadadır. Türkiye hala inanç ve köken ayrımcılığı ile yeni azınlıklar yaratılarak bölünmeye çalışılmaktadır. Cumhuriyetin temel niteliklerine saldırılmakta, ulusu ümmet yapma, dini siyasete alet etme çabaları devam etmektedir. Ancak Cumhuriyetin kazanımları, Atatürk ilke ve devrimleri için tehdit oluşturan düşünce ve girişmeler Türk Ulusunun duyarlılığı ve sağ duyusu sayesinde hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Sivas katliamında hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz." dedi.

CHP Manisa Milletvekili Ufuk Özkan ise, "14 yıl önce gerçekleşmiş olan bu olayı hiç yaşamamayı, hiç görmemeyi, hiç duymamayı, hiç olmamasını ne kadar çok isterdik. Keşke bu olaylar olmasaydı, keşke bugün burada biz bunu konuşmasaydık, anılması gereken canları yaptıkları türkülerle ansaydık, çaldıkları sazlarla anımsasaydık, yaptıkları semalarla anımsasaydık. Keşke bugün o 37 can burada olabilseydi de bu mikrofonu onlar kullansaydı, biz seyretseydik. Ama tarih bazen kötü anıları bu kadar kötü olayları insanoğlunun karşısına çıkartıyor. Bir talihsizlik bu talihsiz olaya tanık olan bizlerde buradayız. Ama ne kadar acıdır ki 14 yıl önce gerçekleşen bu olayı hala gerçek failleri, perde arkasındaki bulunanları, bu oyunu oynatan aktörlerin bulunamadığı gibi ceza evindeki 13 kişi bu olayın sanıkları çıkartılan eve dönüş yasası ile ceza evinden yanlışlıkla salıverildi" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 15:58:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?