20
Mayıs
2024
Pazertesi
AKHİSAR - MANİSA

Zeytincilerin yüzü gülüyor

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı deposu olarak bilinen ve 15 bin ailenin geçimini zeytin üretiminden sağladığı Akhisar İlçesi’nde, ’zeytinde var yılı’ olması dolayısıyla, üreticinin yüzü gülüyor.

İlçe Tarım Müdürlüğü verilerine göre, Akhisar’da 82 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 30 bin hektarlık kısmı 6 milyon zeytin ağacı ile kaplı bulunuyor. Türkiye’de üretilen 300 bin ton sofralık siyah zeytinin 120 bin tonu, yeşil zeytinin ise yüzde 80’i Akhisar’da üretiliyor.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Önder Yamanel, Türkiye’nin en iyi ve en çeşitli zeytinlerinin Akhisar’da üretildiğini belirterek, "Bu yıl çeşitli nedenlerle 40 ağacımız kurudu. Buna rağmen zeytinde var yılı olması üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Geçen yıl 120 bin ton zeytin kapasitesi olan Akhisar’da, bu yıl rekolte kurak ve soğuk hava nedeniyle 100 bin tona düştü. Ama yine de çok şükür. Üreticimiz bunun zararını fazla çekmedi" dedi.

Öte yandan zeytin üreticileri, zeytin borsasında kurulan pazarda, fiyatların memnuniyet verici olduğunu belirtti. Özellikle tüketicilerin rağbet ettiği trilye türü zeytinde iki kat artış yaşanırken tütün, pamuk ve üzümde umduğunu bulamayan üreticinin zeytinin prim yapması sonucu zararlarını karşılayabileceği ifade ediliyor.

MANİSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 13:04:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?