23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Demirci'den tüm dünyaya

Avusturya Sidney İslam Birliği Camii için 1000 metrekare cami halısı imal edildi.

Özkul Halı Satış ve Pazarlama yetkilisi, müşterilerinin yüzde 98’inin referansla geldiğini kaydederken. Pazarlama yapmadıklarını ve bayilik vermediklerini bildiren yetkili, “Doğrudan fabrikadan satış yapıyoruz. Ölçüleri bize gönderiyorlar. Beğendikleri desene göre halıları dokuyup gönderiyoruz. Adresimizi internet ortamında gezerken bulmuşlar. Oradan bize ulaştılar. Ölçüleri gönderdiler, biz de desen çizimlerini yapıp e-mail attık. Beğendikleri desende halıyı dokuyup gönderdik. Kaliforniya Merkez Camii için de internet üzerinden bize ulaşıp sipariş verdiler. Japonya Tokyo Camisinide biz döşedik. Halı desenleri tasarımı için halı müzelerinden ve Osmanlı dönemi süslemelerinden yararlanıyoruz.” dedi.

Manisa’nın Demirci ilçesinde halıcılık yüzyıllardan beri uğraşılan bir geçim kaynağıdır.Orta Asya dan Türkler tarafından Anadolu’ya getirilen halıcılık Selçuklular tarafından daha da mükemmelleştirilerek Anadolu’nun her tarafına iletilmiş bu arada da Demirci’ye getirilmiştir. Osmanlı imparatorluğu zamanında hükümdarlıkça Demirci'ye gönderilen malzeme ve desenler Demirci'de dokunulmuş olup saraylarda kullanılmıştır.

Halıcılık, 1990'lı yıllarda Demirci'de yapısal bir değişime uğramıştır. Makine halıcılığı alanında büyük yatırım ve tesisler kurulmuştur ve ülkemizde ilk halı fabrikası Manisa'nın Demirci ilçesinde Özkullar kurmuştur. Cami halısında da dünyanın her köşesine ihracat edilen Demirci ve cami halısı kalitesinden ödün vermemektedir.




Kamil Akyol/Kenthaber/Demirci
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 16:45:09
Güncelleme :5 Aralık 2005 Pazartesi 11:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?