24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

AB, pazar peynircisini vurdu

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'ne pazarlarda açıkta yağ, peynir ve süt satan esnafa, gerekli sağlık koşullarını yerine getirinceye kadar satış yasağı getirildi.

Avrupa Birliği'ne (AB) giriş sürecinde 28 Ekim tarihinden itibaren Türkiye'de yürürlüğe giren açıkta gıda satışını engelleyici yasa, Sarıgöl'de peynirci esnafını vurdu. Pazarlarda açıkta yağ, süt ve peynir satışının yapıldığı tezgahların bulunduğu bölüm tamamen boşaldı.

Peynirci esnafına, AB normlarında gerekli sağlık şartlarını yerine getirinceye kadar satış yasağı getirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı, "28 Ekim tarihinden sonra her türlü gıda maddesinin açıkta satışı yasaklandı. Satılacak olan gıda ürünü bakanlık izniyle satılabilecek. Süt ürünlerinin satımı için esnafımız soğutmalı kapalı dolaplar yaptıracak.

Yani küçük ebatta camekanlı ve ürünler poşet içinde üzerinde bakanlıktan alınan izin tarihi, ürünün imal tarihi, son kullanma tarihi, markası olacak. Bunların tümünü yerine getiren yağ-peynir satıcıları yine aynı yerde satışlarını yapacaklar. Belediye olarak pazaryerine elektrik tesisatı getirdik. Köylü esnafımız bu şartları yerine getirmedikleri için pazara süt ürünlerini getiremiyorlar" dedi.

İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ve belediye zabıta ekipleri tarafından sıkı denetim altında tutulan yağ-peynir pazarında tezgah açamayan köylü esnaf ise, "İstenen şartları yerine getirmemiz gerçekten zor. Biz sahip olduğumuz bir iki inekten ürettiğimiz süt ve peynirle pazara çıkıyoruz. Kazandığımız üç kuruş para. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık. Pazara yağ, peynir getiremiyoruz.

Eski müşterilerimizin evlerine götürüyoruz veya onlar gelerek evden alıp gidiyorlar. Bu gidişle küçük çaplı besicilik yok olacak. Eskiden bu pazarda yüzü aşkın köylü kadın bulunurdu, şimdi ise toptancılar var" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 22:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?