23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'Öpülecek kömür işte bu'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji politikasını kömür ve su üstüne oturtmak istediklerini belirterek, "Milli kaynakları kullananların hiçbir zaman sırtı yere gelmeyecektir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kömür sahalarını incelemek ve yetkililerden üretim hakkında bilgi almak üzere Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Selahattin Anaç ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu ile birlikte dün Manisa'nın Soma İlçesi'ni ziyaret etti.

Bakan Güler, Nazım Yavuz Stadı'nda kendini bekleyen ve sevgi gösterilerinde bulunan Buruyar, Uyar, Soma Kömürleri ve İmbat madencilikte çalışan yaklaşık 2 bin işçiye seslenerek, "Sizlere özellikle teşekkür etmeye geldim. Sizler bizim yerli kaynaklarımızı yer yüzüne çıkararak ülkenin hizmetine sundunuz. Sizin emeklerinizle, alın terinizle ülkemiz çok iyi bir noktaya geliyor. Şu anda ben 3 milyon tonluk bir rezerve hitap ettiğimin farkındayım, hepinize çok teşekkür ediyorum. Yerli kaynakları, ulusal kaynakları kullananların hiçbir zaman sırtı yere gelmeyecektir. Bununla ilgili iyi bir çalışma içinde olup, ülkemizi en iyi 10 ekonomi arasına sokacağız" dedi.

Bakan Güler, daha sonra Soma'nın en kaliteli kömürünün çıkarıldığı Kısrakdere Ocağı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Güler'e maden ocağı hakkında bilgi veren TKİ Genel Müdürü Selahattin Anaç ve Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Müessese Müdürü Hakkı Duran, Kısrakdere kömür havzasında 230 metre rakımda çalışıldığını ve 5 milyon ton kömür rezervi olduğunu belirttiler. Gezi sırasında "Öpülecek kömür işte bu" diyerek yerden bir parça kömür alarak öpen Bakan Güler, "İşte hakikaten zenginlik budur. Milli kaynaklarımıza bağlı olanın sırtı yere gelmez. Gördüğünüz gibi dağ taş kömür, dolayısıyla enerji politikamızı kömür ve su üstüne oturtmak istiyoruz" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, daha sonra iş makineleri ve kamyonlarda çalışan işçileri ziyaret etti. Burada Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Mehmet Saç, Bakan Güler'e ELİ'nin durumunu belirten bir dosya verdi. Bakan Güler buradaki konuşmasında,

"Biz kömürsüz bir kalkınmayı amaç edinmedik. Bizim enerji politikamızda kömür ve su iki önemli unsur. Mümkün olduğunca dışa bağımlı olmadan kendi kaynaklarımızı kullanarak bir politika sürdürmek istiyoruz. Buradan çıkan kömürün de 1.5 milyon tonunu fakir fukaraya ücretsiz dağıtıyoruz. Siz bunları çıkarıyorsunuz, kırıyorsunuz, yıkıyorsunuz, paketliyorsunuz biz de bunları ailelere dağıtıyoruz. 1.5 milyon ton 3 bin aile yapar. Dolayısıyla bu 3 bin aile sizin sayenizde geçiniyor, onun için size ayrıca teşekkür ediyorum. 3 senedir sizin sayenizde birde barajlar sayesinde elektriğe zam yapmıyoruz" şeklinde konuştu.

"SİZİN KÖMÜRDEN SİYAHLAŞMIŞ YÜZÜNÜZÜ ÖPMEYE GELDİK"
2 bin 200 kişinin çalıştığı İmbat A.Ş'ye ait yeraltı ocağını da ziyaret eden Bakan Güler, burada yaklaşık bin 500 işçiye hitap ettiği konuşmasında, "Burada sizin kömürden siyahlaşmış yüzünüzü öpmeye geldik. Hükümetimiz, Başbakanımız ve biz yerli kaynaklarımıza ağırlık vermek için gece gündüz çalışıyoruz" dedi. Maden işçileri adına Bakan Güler'e plaket sunuldu.

Akşam da ELİ Sosyal Tesisleri'nde onuruna verilen iftar yemeğine katılan Bakan Hilmi Güler, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Güler, "Soma'da 672 milyon ton rezerv var, bu gurur verici bir durum. Ayrıca yeni aramalara başladık. Nasıl petrol aranıyorsa kömür de arıyoruz. Kapanan eski ocakları yeniden üretime açıyoruz. Bazı ocaklarımızı özel sektöre redövans karşılığı veriyoruz. Rekabet ortamı oluştu fiyatlarda yarı yarıya düştü. Soma'da 7 bin kişi çalıştırıyoruz. Bunun 3.5 bini TKİ bünyesinde çalışıyor. Soma işsizliği çözmekte çok önemli bir yer. Soma'da üretimimiz 10 milyon tonu geçiyor. TKİ olarak bir önemli adım daha attık; Türkiye'de 8 tane terk edilmiş maden ocağını yeniden üretime açtık. Biz kömürü milli enerji politikamızda su ile beraber merkeze oturtuyoruz. Devleti yönlendirici noktaya çekiyoruz" dedi.

Basın mensuplarının "Devlet kömürden yavaş yavaş elini çekecek mi?" sorusuna Bakan Güler, "Daha çok özel sektör aktif olacak. Rekabet ortamı oluşsun istiyoruz" yanıtını verdi. "Soma Termik Santrali'nin özelleşmesi gündemde mi?" sorusu üzerine de Bakan Güler, "Elektrik üretiminde dağıtımı özelleştiriyoruz. Üretimde özelleşecek. Buradaki amaç yine rekabet, serbest piyasa ekonomisi" diye konuştu.

Yemekte ayrıca ELİ ve Soma Elektrik Üretim A.Ş. (SEAŞ) yetkililerinden brifing alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sabah Soma'dan ayrıldı.

.
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 12:55:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?