28
Mayıs
2024
Salı
BODRUM - MUĞLA

Antik çağın harikalarını isteyemedik

Kültür ve Turizm Bakanlığı, antik çağın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Mausolos’un Mezarı ve Artemisia’nın heykellerinin İngiltere’ye götürülmesine ilişkin belgeyi arşivlerde bulamadı. Bakanlık, bu nedenle tarihi eserlerin iadesini İngiltere’den talep edemedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 1996 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’ndan eserlerin yurtdışına götürülmesi ile ilgili bilgi ve belgelerin araştırılmasını istediklerini ama 10 yıldır belgelere ulaşılamadığını söyledi.

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde antik Halikarnassos Kenti’nde bulunan Mausoleion (Mausolos’un Anıt mezarı), antik yazarlardan Plinius’un bildirdiğine göre MÖ 350 tarihinde Pers Satrapı Mausolos için karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından yaptırıldı. 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri, Mehmet Çelebi’den aldıkları izinle Mausoleion’a ait yapı taşlarını, mimari parçaları, kabartmaları ve heykelleri kullanarak Bodrum Kalesi’ni inşa etti. Ancak Padişah Abdülmecid’den alınan izinle, 1846 yılında İngiltere Büyükelçisi Lord Stratford Canning, Bodrum Kalesi’nin duvarlarında görünen kente ait kabartmaları, 1856 yılında da kentte kazı yapan İngiliz araştırmacı Newton, Mausolos ve Artemisia’nın heykellerini, dört atlı araba parçalarını ve diğer eserleri British Museum’a götürdü.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2006 Pazar 09:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?