20
Mayıs
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Atık mermerlere kadın eli değdi

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Kavaklıdere Kaymakamlığı'nın düzenlediği "Mermer mozaik yapım teknikleri kursu sergisi" açıldı. Arkeolog, Ressam Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu'nun Türkiye'de ilk kez mozaik tablosunun bu sergide yer aldığı bildirildi.


Muğla Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu işbirliği ile birinci kısmı 30 gün süren ve 40 kursiyerin katıldığı kursta yapılan eserler Bodrum Kalesi girişinde açılan sergide beğeniye sunuldu. Büyük çoğunluğunu ev hanımlarının oluşturduğu kursiyerler, Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi yağlı boya tablosunun yanı sıra dünyaca ünlü Pablo Picasso, Van Gogh gibi ressamların eserlerini mozaiğe aktardılar. Sergide yer alan eserlerde, mermer işletmelerindeki atık mermer parçalarının değerlendirildiği bildirildi. Sergide ayrıca öne çıkan eserler arasında Atatürk portreleri ve Zeugma Antik şehrin simgesi olan "Çingene Kızı" mozaik çalışması yer aldı. Bu arada bazı eserlerin yakından bakıldığında nelerin mozaiğe döküldüğü tam olarak anlaşılamamasını kursiyerler "İnce çalışma hatlar yakından da anlaşılıyor. Ancak parçalar büyük olunca en iyi uzaktan bakıldığında anlaşılır" diye anlattı.


Serginin açılışına Muğla Vali Yardımcısı Rıfat Atay, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Kavaklıdere Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Kavaklıdere Belediye Başkanı Nuray Bozyar, Yatağan Meslek Yüksekokulu Müdürü Atilla Çolak katıldı.
Açılışta konuşan Muğla Vali Yardımcısı Rıfat Atay "İlçe kaymakamımıza ilçesine hizmet şiar ettiğinden dolayı teşekkür ediyorum" diyerek sergide emeği geçenleri tebrik etti.


Kavaklıdere Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Vali Yardımcısı Rıfat Atay'a kursta yapılan Muğla Valiliği mozaik logosunu, Muğla Üniversitesi mozaik logosunu da Yatağan MYO Müdürü Atilla Çolak'a hediye etti.


KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ MOZAİĞE AKTARILDI
Kavaklıdere Kaymakamlığı'nın düzenlediği Mermer Mozaik Yapım Teknikleri Kursu Sergisi'nde yer alan Osman Hamdi Bey'in yağlı boya tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi'nin mozaik tablosu ilgi çekti. Kavaklıdere Kaymakamı Ahmet Erdoğdu "Kursiyerlerimiz, bölgemizde de çok iyi bilinen Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi yağlı boya tablosunun mozaiğini yaptılar. Bildiğimiz kadarı bunu Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirdiler" dedi.


Yatağan MYO Müdürü Atilla Çolak, ise eserlerin yapım tekniği ile ilgili olarak "Eserlerde gördüğünüz renkler tamamen mermerin kendi doğal renkleridir. Mermer parçaları renklerine göre tasnif edilip siyah beyaz resmin üzerine, orijinal resmin renklerine bakılarak yapıştırıcı ile yapıştırılarak elde ediliyor" diye konuştu. Protokol üyeleri mozaik tablonun yanında hatıra fotoğrafı çektirdi. 8 kursiyerin yaklaşık 15 günlük bir çalışması ile yapıldığı öğrenilen eserin 3 bin YTL'den satışa sunuldu belirtildi.


Kursiyerlerden Rabia Karadeniz 3 kişinin esere talip olduğunu ancak serginin sonunda satacaklarını söyledi. Ev hanımı Karadeniz "Muğla yöresinde mermerlerin her rengi var. Atık mermerleri kullanıyoruz. Böylelikle atık mermerlerde değerlenmiş oluyor" dedi.


50 eserin yer aldığı serginin ilk önce 3 eylülde sona ermesi planlanırken, serginin 13 eylül 2008'e kadar açık olacağı bildirildi. Sergiye turistler de ilgi gösterdi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 14:31:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?