25
Mayıs
2024
Cumartesi
BODRUM - MUĞLA

Bodrum talan kıskacında

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen panele katılan Türkiye Şehir Plancılar Odası Genel Başkanı Doç. Dr. Tarık Şengül "Büyük yerleşimlerde hakim olan talan ekonomisi, Bodrum Yarımadası'nı da dışarıda bırakmadı" dedi.

Bodrum'da, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından Nurol Kültür Merkezi'nde "Yerel Sorunlar,Yerel Seçimler" isimli bir panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmaları bölümünde (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, insan sağlığına uygun, uzun ömürlü, kentlerin kendine özgü karakterini koruyan yatırımlar yapılmasını istediklerini belirterek "Rant amaçlı yatırımlara, kente karşı işlenen suçlara son verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Panelde konuşmacı olarak yer alan Türkiye Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Şengül, gazetecilere yaptığı açıklamada Bodrum Yarımadası'na yönelik mimar, mühendis ve şehir plancılarının önemli kaygıları olduğunu söyledi.

Kentleşme, yapılaşma imar çevre sorunları konuları etrafında çaba harcandığını belirten Doç. Dr. Tarık Şengül "Bir başka boyutu ile çevre düzeni planları hazırlandı. Bir takım değerlendirmeler yapıldı. Mahkemeye taşınanlar oldu. Birçok yerde olduğu gibi Bodrum Yarımadası, bir kullanım koruma dengesi gözetilmeden yapılaşan bir nitelik taşıyor. Bunların yol açtığı tahribat önemli. Çoğu durumda yerel otoriteleri aşan, merkezi yönetiminde içinde dahil olduğu bir takım süreçler sonucunda bu hale geliyor. Büyük yerleşimlerde hakim olan talan ekonomisi Bodrum Yarımadası'nı da dışarıda bırakmadı. Burası yüksek rant getiren bir yer. Bu, altın yumurtlayan tavuğu kesmek gibi bir şey. Betonlaşan çevresel değerlerine önem vermeyen yerler, ne yazık ki bunun bedelini ödüyorlar" dedi.

"KORUMAYI ÖNE ÇIKARAN YAKLAŞIMA İHTİYAÇ VAR"
Bodrum Yarımadası'nın dikkate değer sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bunların oldukça ağır olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şengül şunları söyledi:
"O yüzden yerel yönetimlerin ötesinde, merkezi yönetiminde bu işlerde başka bir tür yaklaşımla sorunlara bakması gerekiyor. Buradaki sorunları gideren bir yaklaşım, daha yapılaşmayı öne koymaktan çok korumayı öne çıkaran bir yaklaşıma ihtiyaç var. Buradaki alt yapı sorunları, katı atık sorunları gibi sorunlar bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı. Su sorunu galiba gelecekte tehdit edici sorunlardan bir tanesi. Ve bunlar yerel yönetimlerin, belediyelerin, il özel idarelerin kapasitelerini aşan, onların kendi başlarına yapabileceklerinden öte nitelikler kazanmaya başladı. Merkezi yönetim, yerel yönetimlere pozitif bir yaklaşım içinde bu sorunları ele almalı. Sorunlar bütüncül bir planlı yaklaşımla çözülmeli. Buradaki önemli unsurda bu tür planların gerçekten uzman ekipler tarafından hazırlanması gerekiyor. Birkaç kişinin başaracağı bir iş değil"

Doç. Dr. Tarık Şengül, Bodrum Yarımadası'nın gelecekteki sorunların çözümü konusunda düşüncelerini açıklarken "Rant ekonomisinden uzaklaşmayı, çevresel değerler saygı göstermeyi, planlı ve uzun vadeli bir yaklaşımı ve buna entegre edilmiş alt yapı anlayışını gerektiriyor" ifadesini kullandı.

PANELE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARIDA KATILDI
Bodrum'da düzenlenen "Yerel Sorunlar,Yerel Seçimler" isimli bir panele TMMOB üyeleri, çevreciler ve belediye başkan adayları da katıldı. Türkiye Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Doç. Dr. Tarık Şengül, belediye başkan adaylarından da panele katılım olmasının sevindirici olduğunu dile getirerek "Gerçekten uzmanları dinlemek istiyorlar. Bölgedeki sorunları tartışıyoruz. Yerel yönetimlerin gerçekten uzmanları dinlemesi gereken bir dönemdeyiz. Son 20 yıl içinde kentleri talan eden yaklaşım, sorunları ağırlaştırdı. Bunların, belediye başkanlarının kendi kafalarından bulduğu pratik çözümlerle halledilebilir olmanın ötesinde bir ağırlığı var" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 23:57:48
Güncelleme :8 Mart 2009 Pazar 00:45:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?