20
Mayıs
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Bodrum'da Athena tapınağı kalıntıları

Muğla'nın Bodrum ilçesinde "Pedasa Antik Kenti Kurtarma Kazıları" sırasında Athena Tapınağı'na ait kalıntılar bulunduğu bildirildi.


Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile üniversitenin Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülen, kazı başkanlığını yine aynı üniversiteden Prof. Dr. Adnan Diler'ın yaptığı kazılarda tapınak, gözetleme binası kalıntıları ile Akropolis'ten tapınağa ulaşılan kutsal yol ve o döneme ait bazı bulgulara ulaşıldığı açıklandı. Geçtiğimiz yıl ilgili bakanlığın izni ile başlayan kazıların 2. yılı olduğu öğrenilirken, bölgede yapılan araştırmaların yaklaşık 9. yılında olduğu kaydedildi.
Pedasa araştırmaları çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adnan Diler, "Bugüne kadar kapsamlı kazılara dayalı çalışmalar çok eksikti. Yaptığımız kapsamlı kazılarla bölgenin arkeolojisini ortaya koymaya çalışıyoruz. 3 ayrı noktada çalışmalarımız sürüyor" dedi.


Yüzey araştırması srasında Akroplolis'in alt bölgesinde kalan alanda tanrı figürleri bulduklarını ve burada tapınak olabilceği ip uçları elde ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Adnan Diler, 2 bin 600 yıllık olduğu belirtilen kalıntılarla ilgili şunları şunları söyledi:
"Bu yıl mimariyi biraz daha açtık ve duvarları bulduk. Eşit sıralı bloklardan yapılmış. Çok düzgün ve iyi işçilikli. Leleg döneminden, Heredetos'ta adından söz edilen Athena Tapınağı'nın güneydoğu köşesi. Burada birde Athena diye biten bir yazıt bulduk. Çalışmalarımıza bir de kutsal yol açığa çıkardık. Akropolis'ten buraya gelen bir tören yolu. Düzlükte derinliği daha fazla, ama eğitimli arazide toprağın yüzeyine çok yakın. Tapınağın ilginç bir yanı da kehanetle ilişkili olmasıdır. Heredot'un anlattığına göre şehrin başına ne zaman bela gelecek olsa Athena Rahibesi'nin sakalı çıkıyormuş. Bu üç kere gerçekleşmiş. Demek ki Pedasa'nın başına üç büyük bela gelmiş. Bunlardan ikisi Perslerin saldırısı, 3.'sü ise depremdir diye düşünüyorum."


Bu arada, tapınağın alt kısmında bir gözetleme yeri, karakol binasının kalıntılarına ulaşıldığı da öğrenildi. Kral Mavsolos zamanında yapıldığı belirtilen karakol binasının, kalıntılarının yanında, tapınaktan yuvarlanmış olduğu sanılan bir sütun bulundu.


Öte yandan Pedasa Kalesi'nün üst noktası olarak bilinen Akropolis'te devam eden kazılarda ise yönetici binasının kuzey mekanlarının açığa çıkarılmaya çalışıldığı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 21:29:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?