22
Mayıs
2024
Çarşamba
BODRUM - MUĞLA

Bodrum'da en sessiz temmuz

MUĞLA'nın turizm cenneti Bodrum, yerli tatilcilerin oy kullanacakları bölgelere dönüşü nedeniyle sessizliğe büründü. Sahiller boşaldı, eğlence mekanları yabancı turistlere kaldı. Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı (BOYTAV) Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'un turistik geçmişinde en sessiz ilk temmuzunu geçirdiğini söyledi.

Tatil sitelerinin yoğun olduğu Ortakent- Yahşi, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan ve Göltürkbükü beldeleri sahillerinde şezlonglar boş kaldı. Geçen haftanın son gününe kadar tıklım tıklım olan Bodrum'da, yazlıkçılar, oy kullanmak için evlerine dönünce kumsallarda ilginç görüntüler oluştu. Sabah uyandıklarında sakin bir kent bulan yabancılar ise kaldıkları otellerin personeline kentin boşalmasının nedenini sorup yanıt almaya çalıştı.

Ortakent- Yahşi sahilinde 30 yıldır elma şekeri satarak geçimini sağlayan iki çocuklu, 55 yaşındaki Hüseyin Biran “Geçtiğimiz yıllarda günde 150- 200 elma şekeri satardım, şimdi günde 20'yi geçmiyor. Bodrum seçim nedeniyle turizm tarihinin en boş, en sıkıntılı temmuzunu geçiriyor. Bu turizmci kadar bütün esnafı da mağdur etti, umutlarımız seçim sonrasına kaldı' dedi.
BOYTAV Başkanı Mehmet Kocadon da son üç gün içinde tatil beldelerinde yazlıkçıların yüzde 70'inin evlerini boşaltarak oy kullanmaya gittiğini söyledi. Kocadon, şunları söyledi:

“Birçok vatandaşımız da yılda tek tatil hakkını, bütçesine göre ayarlayıp seçim sonrasına bıraktı. Ancak tatile gelenlerin seçim nedeniyle aniden sahilleri boşaltması ilginç ve hüzünlü görüntülere sahne oldu. Bodrum tarihinde, sezon ortasında böyle bir ay geçirmemişti. Bu da seçim tarihinin ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Ekonomi zarar görüyor. Ancak tatillerini yarıda bırakıp oyunu kullanmak için sandığa giden seçmenlerin, Türkiye’nin geleceğini düşünerek hareket etmeleri çok önemli. Türk turizmi birçok fedakarlığa katlandı, buna da katlanabilecek güçte. Şu anda sahillerimizde iç turizmde yüzde 70 boşalma oldu. Ancak yabancı turizm açısından doluluk oranımız yüzde 90'ların üzerinde. Seçim sonrası, yaşanacak hareketlilikle doluluğun en az yüzde 40 artmasıyla bu zararı telafi edeceğimize inanıyorum.'

HAVAALANLARI, OTOGARLAR DOLUP TAŞIYOR

Muğla'da oy kullanmak amacıyla tatil yörelerinden ayrılan vatandaşlar, Bodrum-Milas, Dalaman Havalimanı ve otobüs terminallerinde yoğunluğa neden oldu. Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde tatil yapan vatandaşların oy kullanmak için evlerine dönmeleri nedeniyle, sahiller adeta boşaldı.
Muğla'da, 22 Temmuz günü yapılacak seçimlerde oy kullanmak isteyen çok sayıda tatilci, oy kullanmak üzere memleketlerine dönmeye başladı. Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi tatil yörelerinde tatil yapan vatandaşlar uçakla evlerine dönmeyi tercih ederken, Bodrum-Milas ve Dalaman havalimanlarında yoğunluk yaşanıyor

Otobüs terminallerinde de hareketlilik yaşanırken, çok sayıda firma İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana güzergahına ek seferler koydu. Ek seferlerde çalıştıracak otobüs bulamadıklarını iddia eden bazı firma yetkilileri, "seçmen kartını" göstermeleri şartıyla, yolculara yüzde 30 indirim uyguladıklarını bildirdi.

Bir süre önce İstanbul-Bodrum arasında sefere başlayan "Ankara" isimli yolcu gemisi, seçim nedeniyle Bodrum'a erken geldi. Geminin ek seferinin yoğun talep nedeni ile gerçekleştirildiği öğrenilirken, normal seferlerin devam edeceği ifade edildi.

Oy kullanabilmek için tatillerini yarıda kestiklerini belirten yolcular, vatandaşlık görevlerini yerine getirdikten sonra tatillerine devam edeceklerini söylediler. Bazı yolcular ise tatil programlarını 22 Temmuzdaki seçime göre planladıklarını dile getirdiler.

Bu arada, seçim öncesinde yaşanacak yoğunluk nedeniyle tatil yörelerinden İstanbul'a yapılacak bazı seferlerde uçak tipinin büyütüldüğünü, bazı hatlara da ek seferler konulduğu açıklandı.

Uçak seferlerinde, tatil yörelerinden dönüşlerde yüzde 100'e yakın doluluk oranı yaşandığı, 22 Temmuzdan sonraki günlerde ise Ege ve Akdeniz bölgelerine uçuşlarda yüzde 30'luk bir talep artışı gözlendiği öğrenildi.

Seçimde oyunu Muğla'da kullanmak amacıyla önceden başvuru yapan tatilciler ise tatillerine ara vermemek için böyle bir karar aldıklarını belirterek, "Oy kullanmak için uzun bir yolculuğa çıkmayı göze alamadık. O yüzden oyumuzu tatil yaptığımız bölgede kullanacağız" dediler.

Vatan, AA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2007 Cumartesi 15:35:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?