30
Mayıs
2024
Perşembe
BODRUM - MUĞLA

Bodrum'da tiyatral konferans

Muğla'nın Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren Lions kulüplerinin organizasyonu ile düzenlenen "Özlemden eyleme doğru Atatürk" konulu tiyatral konferans büyük beğeni topladı. Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın hazırlayıp sunduğu, Bursa Karagöz Lions Kulubü Derneği üyelerinin sahne aldığı tiyatral konferans Nurol Kültür Merkezi'nde Bodrumlularla buluştu.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte, Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, Ulu Önder Mustafa Atatürk askeri ve siyasi dehasının yanı sıra kurtuluş mücadelesinde Türk Kadını'nın fedakarlıklarını anlatırken, Bursa Karagöz Lions Kulubü Derneği üyeleri tarafından bazı konuları sahnede temsil edildi.

Açılış konuşmasını Bodrum Lions Kulübü Başkanı Muzaffer Dalgıç'ın yaptığı tiyatral konferansta, Mausolium Yeniyüzyıl Lions Kulübü Derneği Başkanı Derya Ertoy'da Atatürk'ün gençliğe güveninden ve emanet ettiklerini anlatan bir konuşma yaptı.
Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı da, "Mustafa Kemal Atatürk döneminin liderleri içerisinden 21. yüzyıla geçebilen tek lider. Üstelik diğer liderler, kendi halkları tarafından yok edilmenin acısını yaşamışken, o hala halkının ve dünyanın nabzında aynı canlılığını koruyabilen tek lider. Önemli olan yaşarken ölmek değil, öldükten sonrada bu kadar uzun süre canlı kalmayı başarmak değil midir?" diye konuştu.


Yabancıların Atatürk ile ilgili düşünceleri ve övgüsü konusunda da bazı örnekler veren İknur Güntürkün Kalıpçı, Yunan Başkomutanı Trikopis`in hiç bir baskı ve zorlama olmadan her Cumhuriyet Bayramı'nda Atina'daki Türk Büyükelçiliği'ne gidip Atatürk'ün resmi önünde saygı duruşu yaptığını söyledi. 26 yıllık Atatürk Araştırmacısı olduğunu belirten Kalıpçı, İranlı bir şairin Tahran'da bir gazeteye yazdığını söylediği şiirin iki mısrasında "Allah, bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse, başına Mustafa Kemal gibi bir lider getirir" ifadelerinin yer aldığını belirti. Araştırmasında, 1924 yılında bir İngiliz gazetecinin Atatürk ile röportaj yaptığını ve bir dergide yayınlanmış olduğu bilgisini edinerek, merak edip içeriğini ulaştığını söyleyen İlknur Güntürkün Kalıpçı, şöyle konuştu: "Gazeteci Atatürk'e soruyor. Diyor ki 'Milletler Cemiyeti'ne üye olmayı düşünüyor musunuz?' Kocaman bir ünlem işareti var. Yani babayiğit misiniz, cesaretiniz var mı diye sorduğu belli Atatürk'e. Atatürkümüz'ün verdiği cevap aynen şöyle: 'Şartlarımızı koyarız. kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz. Davet alırsak düşürüz' diyor Mustafa Kemal. Biliyorsunuz Milletler Cemiyeti yasasında davet yok. Atatürk 'Davet almazsam asla' dediği için Türkiye'nin üye olmasını çok ama çok arzuladıkları için yasa değişiyor.Yasaya davet giriyor, ilk davet edilen ülke Türkiye oluyor. Atatürk düşünüyor ve kolayda kabul etmiyor biliyor musunuz? 'Onlar bizi sokak kapısında bekleteceklerdi biz onları misafir salonumuzda dinlendiriyoruz' diyecektir. Bu şu anda çok önemli bir mesajdır"
Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın Kurtuluş Mücadelesi'nde Türk Kadını'nın fedakarlıklarını ve vatan sevgisini de anlattığı konferansta, Bursa Karagöz Lions Kulübü Derneği üyeleri sahnede Türk Bayrağı açarak salondakilerin de eşlik ettiği "Türkiyem Türkiyem cennetim" sözleri olan şarkıyı seslendirdi. Tiyatral konferansa aralarında Konacık Belde Belediye Başkanı Mehmet Tosun'un da bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 17:20:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?