27
Mayıs
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Cemil Çiçek Bodrum'da

Devlet Bakanı Cemil Çiçek, "Türkiye'nin desteği olmadan, Türkiye'nin çabası olmadan, çözüme katkısı olmadan ne Orta Doğu'da ne Kafkaslar ne Balkanlar'da kalıcı bir çözüme ulaşmak mümkün değildir" dedi.

Muğla ziyareti kapsamında dün akşam Bodrum'a gelen Bakan Çiçek, Milas -Bodrum Havaalanı'nda, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Muğla Milletvekilleri Mehmet Nil Hıdır,Yüksel Özden ve AKP'li yerel yöneticiler ve partililer tarafından karşılandı.

Karayolu ile konaklayacağı otele geçen Devlet Bakanı Cemil Çiçek burada bir yerel televizyon kanalından yayınlanmak üzere çekimleri yapılan programın konuğu oldu. Program sunucusunun seçim çalışmalarını sorduğu Çiçek, şöyle konuştu: "302 şoförü gibi her gün bir hatta gidiyoruz. Gezen tilki yatan aslandan karlıdır. Biz gezerek rızkımızı bulmaya çalışıyoruz. Bazıları yattığı yerden siyaset yapmaya çalışıyor. Siyasetçi göçmen kuşlar gibi olmamalı. 365 gün vatandaşlarla iç içe olmanın yolunu bulmalıdır."

Türkiye'de hukuk devletine atıf yapıldığını ve yargının öneminin vurgulandığını belirten Çiçek, "Lafı başkaları yaptı işi biz yaptık" dedi.

MUĞLA MARKA ŞEHİR
Devlet Bakanı Çiçek, daha önce fiziki şartları iyi olmayan ve son dönemlerde yenileri yapılan adliye saraylarından söz ederek şunları söyledi: "Muğla ilçeleri ile beraber Türkiye'nin marka bir şehridir. Senede 3 milyon civarında yabancı turist geliyor. Bunlardan bazılarının bir şekilde adli mercilerde işi oluyor. Oralarda hakimlerimiz, savcılarımız büyük fedakarlıklarla görev yapıyor. Bodrumlular eski adliye binasını iyi hatırlamalı. Muğla genelinde beş yere adliye binası yaptık. Böyle bir talep yoktu. Biz yargıya olan saygımızdan bunları gerçekleştirdik."

İşlerinin hizmet olduğunu anlatan Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: "İnşallah sevgili Bodrumlularda hizmet edenle laf edenleri bu seçimde ayırır diye düşünüyorum. Siyaset hizmet için yapılıyorsa, yapılacaksa, bunun karşılığı da oy olarak verilecekse, biz bu oyu hak ettiğimizi düşünüyorum. Sevgili Bodrumlular bir de bizim adayımızı denesin. Bir de AK Parti'yi denesinler. Benim gördüğüm Bodrum kötüye gidiyor."

ŞU PARTİLİ BU PARTİLİ AYRIMI YAPMADIK
Programda "Birinin eksiği varsa bunu da söylemekten çekinmeyiz" diyen Devlet Bakanı Cemil Çiçek, şunları söyledi: "Biz göreve geldiğimiz günden bu tarafa, şu partili, bu partili ayrımı yapmaksızın belediyelere ne imkan verilecekse bunun hepsini eşit olarak vermişizdir. Belediyelerin borcu var. Hatta ilk günlerde sayın başbakan ve hükümet oturdu, borçlarından dolayı kesinlikle yüzde 40'dan fazla kesilmeyecek diye karar aldı. Bazı zamanlar oldu ki hiç kesilmedi. Ayrıca en az yüzde 30'da belediye gelirlerini artırdık." Eğer bir kısım belediye başkanları başarılı olamadıysa bunun o başkanların beceriksizliğinden kaynaklandığını anlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet olarak kimsenin beceriksizliğinin mazereti biz değiliz. Ya bir şey yapmayı bilmiyordur ya da aldığı parayı çarçur etmişlerdir. Ayakkabının altı delik, üstüne boya cila atıp duruyorlar. Vatandaşa göstermelik boya cila atarsınız ama çorap ıslanmaya devam eder. Biz ayrım yapmadık. Dolayısıyla belediyeler hiçbir dönemde olmadığı
kadar 2002'den bu yana merkezden kaynak almışlardır. Bunu çok iyi kullananlar olmuştur, festivallerde yiyenlerde olmuştur."

KAYNAKLARI İSRAF ETMEYELİM
Lafın doğrusunu söyleyen hem de işin doğrusunu yapmaya çalışan bir iktidar olduklarını söyleyen Bakan Çiçek, belediyeler ilgili açıklamasında şunları söyledi: "Nitekim önümüzde çok kısa süre sonra seçim olacağını bile bile biz, artık verimsiz hale gelmiş, aldığı para ile vatandaşa hizmet yerine bunu israf eden bir çok belediyeyi kapatmıştık. Kapatılan belediyelerin yüzde 65'i de bizim partimize aitti. Biz kendimizin kazandığı belediyeleri artık verimsizlik sebebiyle veya başka ilave sebeplerle, Türkiye'nin kaynaklarını israf etmeyelim, bunları en verimli şekilde kullanalım diye, biz bu belediyelerin kapanmasına karar verdik, yasa çıkardık. Ama yargı başka türlü bir karar verdi. Bu belediyeler devam ediyor. Ankara'dan gönderdiğiniz paralar sadece cari masraflara gidecekse yazık olur. Türkiye avanta geliri olan bir ülke değil. Biz ise ince iğne ile kuyu kazıyoruz. Zorluklar içerisinde gelir üretmeye çalışıyoruz."

Öte yandan bazı yerel yöneticilerin merkezle irtibatlarının olmadığını savunan Bakan Çiçek, bu konuda da şöyle konuştu: "Yerel yönetimler bu projeleri üretecek. Benim görebildiğim, bu sahil kentlerinde belediyeler maalesef bu işlerle çok uğraşmıyor. Diyalog kopukluğundan söz ediyorum. Sahil kesimindeki yerel yöneticilerin merkezle irtibatı yok. Herhangi bir proje ile karşımıza gelmiyorlar. Biraz gezen tilki olmak lazım"

KİMSE TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜ YOK FARZEDEMEZ
Program sunucusunun, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışı ile ilgili olarak, bu durumun Türkiye'ye büyük zarar vereceğini, başbakanın tutumunun doğru olmadığını açıklayanlar olduğu yönündeki sorusuna "Kim haklı çıktı" diyerek cevap veren Devlet Bakanı Cemil Çiçek "Neticeye bakın. Bugün bütün dünyada haysiyetli politikalar iş yapıyor. Teslimiyetçi, evet efendimci, soğan sarımsak hesabı yapan, hesapsız politikada olmazda, korkak bezirganda kar edemez. Ona da bakmak lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bugün Davos'tan bu tarafa hem bölgesinde hem dünyada daha da itibar gördüğünü iddia eden Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: "Amerika'daki yeni yönetimin daha kırkı bile çıkmadı. İlk 100 gün içerisinde ziyaret ettiği ve önemli mesajları vereceği ülkelerin başında Türkiye geliyor. İsrail ile ilişkilerimizde bir sıkıntı yok. Bizim karşı olduğumuz İsrail halkı değil. Bizim karşı olduğumuz hükümetlerin uyguladığı politikalarıdır. Bizim uyguladığımız politikaya da karşı çıkan başka ülkeler var.

Kendi ülkemizin menfaatini korumak zorundayız. 55 İslam ülkesi içerisinde Türkiye hiç bu günkü kadar itibarlı olmadı. Biz ne yaptığımız biliyoruz."
Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi: "Kimse Türkiye'nin gücünü yok farz edemez. Türkiye'nin desteği olmadan, Türkiye'nin çabası olmadan, çözüme katkısı olmadan ne Orta Doğu'da ne Kafkaslar'da ne Balkanlar da kalıcı bir çözüme ulaşmak mümkün değil. Türkiye, bugün bir dünya devletidir. bir bölgesel güçtür. Kimse bunu küçümsememeli. Kimsede haksızlık karşısında bizim oyun uzatmamızı beklememelidir. Biz ayağı yere basan politikalar yapıyoruz."

TÜRKİYE'DE MUHALEFET ALÇIDA
Başbakanın Davos'taki çıkışının yerel seçimlere yatırım olarak yapıldığı noktasında yorumlara da değinilen programda Devlet Bakanı Cemil Çiçek muhalefete yüklendi. Sözlerine "Milli menfaat söz konusu olduğunda yerel hesap yapılmaz" diyen Çiçek sözlerine şöyle devam etti: "Bizim böyle bir hesaba ihtiyacımız yok. Çünkü biz Türkiye'nin partisi olan tek partiyiz. Bizim, Türkiye'nin her tarafında rakibimiz olan parti yok. Bizim bölgesel ve il düzeyinde rakiplerimiz var. Türkiye çapında rakibimiz yok.

Türkiye'de zaten alçıda bir muhalefet var. Sıkıntıları da biraz buradan yaşıyoruz. İnsanın iki ayağı var. Sağ ayak iktidar sol ayak muhalefet. Türkiye'de muhalefet alçıda. 30'a yakın vilayette ne teşkilatı var ne doğru dürüst gidebiliyorlar. Alman Yeşiller Partisi'nin eş başkanı Claudio Roth sık sık gelir Türkiye'ye. O, Diyarbakır'a bizim muhalefet liderlerinden on defa daha fazla gitmiştir. Bizimkiler Claudio Roth kadar bile olmadı. Biz bunları söylediğimiz zaman bunlardan da rahatsız oluyorlar. O zaman git. Gidemediğin yer senin olmaz. O zaman senin gidemediğin yeri terör örgütü doldurur. Hiç alınganlığa gerek yok."

Siyasette kim ne yapıyorsa toplumun gözü önünde olduğuna işaret eden Çiçek, şöyle konuştu: "Vatandaş neye göre oy verecek. Ben yaptıklarımı ve yapmak istediklerimi söyleyeceğim. Öbür partilerimizde varsa yaptıkları onları söyleyecekler. Vatandaş bunlar arasında tercih yapacak. Şimdi garip bir muhalefet anlayışı teşekkül etti. Yaptığımız hizmetlerden bahsetmeyeceğiz. Peki vatandaş ne yaptın diye sorduğunda muhalefeti kızdırmamak için dış politikadaki başarımızı söylemeyeceğiz. İç politikada yaptıklarımızı, alt yapı, üst yağı yatırımlarını, demokratik açılımları, bunların hiçbirini söylemeyeceğiz. Körler sağırlar diyaloğu mudur siyaset?"

TÜRKİYE DIŞ POLİTİKADA BÜYÜK YOL ALDI
2002'de göreve geldiklerinde ilk çıkardıkları yasanın bilgi edinme hakkı yasası olduğunu anlatan Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaş, oy verdiği, yetkiyi verdiği insanlardan ne yaptığını öğrenme hakkı var. Onu konuşma bunu konuşma peki neyi konuşacağız. Biz doğru işler yapıyoruz. Bugün Türkiye muhalefetinin doğruları yoktur. Doğrularını bilende kimse yok." 75 dakika süren programda dış politikada da Türkiye'nin önemli bir yol kat ettiğini söyleyen Devlet Bakanı Cemil Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birleşmiş Milletler 190'dan fazla üyesi olan bir dünya örgütü. Kıbrıs Davası Türkiye'nin en haklı davalarının başında gelir.Biz en haklı davamızda Birleşmiş Milletler'deki oylamalarda da 6 dan fazla oy alamadık. 2009 -2010 BM Güvenlik Konseyi üyeliğine Türkiye aday oldu. İlk turda 151 oy aldı. Bu durduk yere olmadı. Bizden evvelde iktidarlar vardı. Gitmezseniz, konuşmazsanız durduk yere kimse oy vermez."

KARA KEÇİYİ GÖREN KARNINDAKİNİ YAĞ ZANNEDİYOR
Ekonomiye de değinilen programda dünyada bir kriz olduğunu söyleyen Devlet Bakanı Cemil Çiçek geçmiş yıllarda Türkiye'de yaşanan krizlerin kötü yönetimden kaynaklandığını savundu. "Bugün yaşadığımız kriz ise Türkiye'nin yönetiminden kaynaklanan bir kriz değil, Amerika'dan kaynaklanan kriz" diyen Çiçek, 2002 de göreve geldiklerinde herkesten topladıkları verginin, her 100 liralık verginin 87 lirasının borca gittiğini söyledi.

"Kara keçiyi gören karnındakini yağ zannediyor" diyen Çiçek, "Halbuki Türkiye o kadar yağlı bir ülkede değil. Borçlu bir ülke. Bir deri bir kemik kalmış. Sayın başbakanın vurgu yaptığı Gayrisafi Milli Hasıla dediğimiz, bir milletin ürettiği toplam mal ve hizmetlerin parasal tutarının yüzde 65'i Türkiye'nin borçlarıdır. Geriye yüzde 35 kalıyor" ifadelerini kullandı. Halen borcumuzun olduğunu belirten Çiçek, şöyle konuştu: "Ne söylemek istiyoruz, bu borçların bir kısmını dışarıdan borç alarak değil kendi öz varlığımızdan ödeyerek şu borç belasından Türkiye'yi kurtaralım. Devletin borcu daha az. Özel sektörün borcu daha fazla. Şunun bilinmesi lazım. Devletin kendi borcunu ödemesinde bir sıkıntı yok. Kendi öz kaynaklarımızla bu borcu ödeyelim, devleti borç sıkıntısından kurtaralım dedik. Krizin işaretleri görüldüğü günden beri faiz dışı fazlayı sıfırladık. Amerika'yı ben yönetmiyorum. Amerika'yı ben batırmadım. Amerika öksürdüğü zaman bizim gibi ülkeler zatürre oluyor."

Türkiye'nin ihracata dayalı büyümesi olan bir ülke olduğunu belirten Devlet Bakanı Cemil Çiçek bu konuda görüşlerini şöyle anlattı: "Körfez ülkeleri gibi petrol gelirimiz filan yok. 140 ülkeye 17 bin çeşit mal satıyoruz. Kime yaptık bu ihracatı. Bangladeş'e filan değil. Bacağında peştemalinden başka bir şeyi olmayan ülkelere siz ne satacaksınız . Sattığımızın da müşterisi zengin ülkeler. Zengin ülkeler bugün krize girdi."

Türk ekonomisinin önemli bir kısmında kayıt dışı olduğunun altını çizen Çiçek, Türkiye'nin durumunun en iyi ülkeler içerisinde yer aldığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 12:58:24
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 23:37:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?