19
Mayıs
2024
Pazar
BODRUM - MUĞLA

Deniz dibinde temizlik

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, sünger avcısı Aksona Mehmet lakaplı 59 yaşındaki Mehmet Baş ve bir arkadaşı, iki mil açıktaki kayalıkları kaplayan sualtı yaşamına zarar verdiği belirtilen ağların bir bölümünü temizledi.

"Aksona" isimli 18 metrelik tirhandil ile denize açılan Mehmet Baş ve arkadaşı Selayi Yüp, "Kara Abidin" lakaplı rahmetli sünger avcısı Abidin Serkaya'nın lakabıyla bilinen sığlığa daldı. Bodrum'un Ortakent beldesi açıklarındaki Karaabidin Sığlığı'nda yapılan dalışlarda, gırgır tekneleri ve diğer balıkçı teknelerinden kayalıklar üzerine bırakılan ancak bir daha geri çekilemeyerek orada kalan ağların bir bölümünün temizlenmesini sağladı.

Bıçakla dalan dalgıçlar ağların bir ucuna bağladıkları iple yukarı çekilmesini sağladı. Ağlar tirhandile eşlik eden küçük bir tekneye alındı. Dalgıçların dip temizliğinde onlara deniz üstünde yaklaşık 10 kişi yardım etti. Mehmet Baş, kayalıkların üzerini kaplayan ağların üzerinin yosun ve çamurla kaplanarak doğal yaşamın dengesini bozduğunu ve su altı yaşamına zarar verdiğini söyledi. Dalışını yaparken ekmek teknesini temizleyeceğini belirten Mehmet Baş, şöyle konuştu: "Kayalıkların üzeri bir branda ile örtülü gibi. Bu durum bu bölgedeki su altındaki doğal yaşamı bitirmiş. Aşağının durumu içler acısı. Görseniz ağlarsınız. Balıklar ağlara takılmış ölmüş. Çok zor olsa da, biz elimizden geldiğince burayı temizleyeceğiz. Belirli zamanlarla gelerek çalışmamıza devam edeceğiz."

Öte yandan ağların bilinçsizce atılmasından kaynaklanan bir durum olduğunu anlatan sünger avcısı Mehmet Baş, sözlerine şöyle devam etti: "Bodrum'u Bodrum yapan en önemli özellik denizidir. Biz buradan dalgıcıyla denizcisiyle ekmek yiyoruz. Birçok çocuk bu denizin ekmeği ile büyüdü. Ağları denizde kalan balıkçılara her zaman yardımcı oluruz. Yeter ki haber versinler. Seve seve yardıma geliriz. Denizlerimizi kirletmeyelim ve su altındaki bu güzel yaşamı koruyalım."

Küçük tekneye çekilen ağların arasında bir de ağlara takılmış deniz yıldızı bulundu. Mehmet Baş deniz yıldızını kurtararak yeniden denize bıraktı. Bu arada gırgır teknesinden atıldığı sanılan büyük ölçüde bir ağ yukarı çekilirken çalışmayı yürütenlere zor anlar yaşattı. Çıkarılmakta güçlük çekilen ağ, küçük tekne tirhandilin yedeğine alınarak tirhandilin üzerindekilerin de yardımıyla denizden çıkarıldı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 23:56:47
Güncelleme :20 Nisan 2009 Pazartesi 00:05:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?