20
Mayıs
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Denizi dolduranlara 21 bin YTL ceza

Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Halep çamlarıyla kaplı Pina Yarımadası'nda bir aydır kaçak dolgu yapan şirkete sadece 21 bin 500 YTL para cezası kesilmesi çevrecileri isyan ettirdi. 

Çevre katliamının komik bir bedelle cezalandırıldığını belirten Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, “Denize bir poşet çöp atan 5 bin YTL ceza alıyor. Doğayı acımasızca katleden, haritayı değiştiren şirkete gülünç bir ceza veriliyor” dedi.


Pina Yarımadası'nda ormandan 49 yıllığına kiraladığı 85 dönümlük arazi üzerine beş yıldızlı, bin 200 yataklı tatil köyü inşaatına başlayan MNG Holding A.Ş.'nin bir ay önce başladığı kaçak ve izinsiz dolgu, yazılı ve sözlü uyarıların dikkate alınmaması üzerine, iş makinelerinin bağlanmasıyla durdurulurken, cezai işlem de uygulandı. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı'nın açıklamasına göre MNG Holding A.Ş.'ye kaçak olarak denizi doldurdukları için Liman Başkanlığı tarafından 10 bin YTL, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 11 bin 500 YTL para cezası verildi. Kaymakam Atçı, “Bu cezalar az görülse de asıl ağır ceza adli yargılamanın sonucunda ortaya çıkacak. Kaçak ve izinsiz dolgu yapan firmanın çalışmalarını durdurduk ve otuz gün süre verdik. Otuz gün içerisinde yasal izinlerini almazlarsa bu kez denize döktükleri molozları geri almalarını sağlayacağız” dedi.


Ege ve Akdeniz'deki cennet koyların her geçen gün karadan saldırıya uğradığını, sahillerdeki ormanlık alanların yakılarak ya da kanuna uydurularak yok edildiğini belirten Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu tepkisini dile getirdi. Nalbantoğlu, “Denize bir poşet çöp atan tekneye 5 bin YTL, sintinesini boşaltan teknelere 50 bin YTL'ye kadar para cezası veriliyor. Ancak denize binlerce ton moloz ve hafriyat döken, 35 dönüme kadar toprak dolduran, denizin eko sistemini bozan, Güvercinlik ve Çomça Koyu'nu cehenneme çeviren şirkete verilen para cezası ise ödül gibi. İlgili bakanlıklarla yaptığımız toplantılarda denizi karadan kirletenlerle denizden kirlilik yaratanlara verilen cezalarda adaletsizlik olduğunu söyledik. Son olay, cezaların ne kadar yetersiz ve komik kaldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Yasaya uymazlık yasada başlıyor, firmanın bu kadar cesaret ve rahat hareket etmesini sağlıyor” dedi.


TAVŞANA KAÇ TAZIYA TUT

Bodrum'daki cennet koylarda yaşanan doğa katliamının devletin haberi olmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirten Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Sözcüsü Zafer Murat Çetinbaş da cezaya tepki gösterdi. Bodrumlular'ın yapacağı eyleme İstanbul'dan kırk kişilik grupla destek vereceklerini belirten Çetinbaş, “Devlet gözünün önünde bir aydır denizin doldurulduğunu, moloz döküldüğünü görmezlikten gelip, üstüne ödül gibi 21 bin 500 YTL para cezası keserek tavşana kaç tazıya tut diyor.Sırtını hükümete dayadığı ortaya çıkan şirketin Su Ürünleri, Kıyı Kenar, Çevre, Kabahatlar ve Limanlar Kanunu'na aykırı davrandığı ortada. Devlet, yasa tanımazlığı ağır şekilde cezalandırarak caydırıcı olması gerekirken cüzi miktarlarda para cezası kesip örtbas etmeye çalışıyor. O dolgu bir an önce kaldırılmalı, Pina Yarımadası ve Çomça Koyu doğal güzelliğine geri döndürülmeli. Bodrum'da yarın düzenlenecek eyleme destek vereceğiz. Gerekirse konuyu uluslararası çevre örgütlerine ve mahkemelerine kadar taşıyacağız. Orman bitti deniz yağması başladı” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 15:28:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?