31
Mayıs
2024
Cuma
BODRUM - MUĞLA

Dinlendiren konser

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, TÜMATA (Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu" UNESCO 2008 Kaşgarlı Mahmut Yılı anısına, Kaşgar'dan Anadolu'ya
Müzik ve Hareket Terapisi adı altında bir konser verdi.


Yoğun ilgi gören programda, Türk Musikisi'nin kıyafet ve dekorlarıyla sahnede yer alan sanatçıların eserlerini dinleyip dansları izleyenler stres attıklarını belirterek psikolojikmen kendilerini iyi hissetiklerini söyledi. Bodrum Belediyesi Nurol Kultur Merkezi'nde, Bodrum Tarih Kültür ve Sanat Derneği organizasyonu ile gerçeklestirilen program, yaklaşık iki buçuk saat sürdü.


Yrd. Doç. Dr. Oruç Güvenç konseri gelenlere grup üyelerini de tek tek tanıtırken, Türk
Musikisinin bazı ülkelerde tedavi amaçlı kullanıldığını anlattı. Konserde Divan-ül Lugat -it Türk adlı Türk Absiklopedisi'nin yazarı, dil bilgini Kaşgarlı Mahmut'un doğduğu, yaşadığı ve gezi içinde geçtiği yerlerden müzikal örnekler sunuldu. Konserde ayrıca, Kaşgarlı Mahmut'un bu ansiklopediyi Bağdat'taki halifeye sunması ve sonrasını içeren eserlerin yer aldığı bir bölümde icra edildi. Oruç Güvenç'in Evli olduğu eşi Alman asıllı Azize Andrea Güvenç'inde yer aldığı grubun konserinde Mogalistan'dan konuk sanatçılarda katıldı. Bu arada Almanya'dan da Rudiger Opprermann arp ile konuk sanatçı olarak sahnede yerini aldı. Kazak, Kırgız, Altay Türkleri dönemleri ile müzik ve hareket tedavisinin en eski örnekleri sunuldu. Konserde Sema gösterisi, dansçıların gösterilerinin yanı sıra göç şarkısı, ilahiler ve Anayurt şarkısı seslendirildi. Konserde kopuz, ney, rebab, tar, dombra, şangobız, asatayk, nefiri murinhur, yatugan, mazha, arp (çeng) kullanılan müzik aletlerini oluşturdu. Türk Musikisi'nin eserlerini değişik gösteriler eşliğinde dinleyip, izleyenler program sonunda dakikalarca, grubu ayakta alkışladı.


TÜMATA: Yard. Doc. Dr. Rahmi Oruc Guvenc tarafindan 1976 yılında, Türk Musikisi'nin doğuşunu, gelişmesini, tedavi değeri, repertuar ve enstrüman zenginliğini araştırmak ve tanıtmak amacı ile kuruldu. Faaliyet konularını ise en az 6 bin yıllı geçmişi olduğu savunulan Türk Musikisi'nin günümüze ulaşabilmiş repertuar, icra şekilleri, dansları, kıyafet ve dekorları, sosyo-kültürel ve psikolojik kaynakları, modern tıpta yeniden keşfedilen müzik terapinin uygulama malzemelerinin teşkil ettiği belirtildi. Grubun, bu güne kadar, Almanya, İsviçre, İspanya, Avusturya'nın da aralarında olduğu ülkelerde, eğitim görmelerinin zemini hazırlayarak bir çok terapist yetiştirdiği öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 20:44:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aleyna met IP: 78.176.221.xxx Tarih : 18.03.2009 16:32:08

walla çok güzel olmuş