3
Haziran
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Fazıl Say rüzgarı esti

KLASİK MÜZİK FESTİVALİ FAZIL SAY İLE SONA ERDİ

Muğla’nın Borum ilçesinde düzenlenen 7. Turgutreis Klasik Müzik Festivali, Fazıl Say rüzgarıyla sona erdi.

Doğuş Grubu tarafından 9-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 7.Uluslararası D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali ünlü piyanist Fazıl Say ve İstanbul Filarmoni Orkestrasının muhteşem konseri ile sona erdi. Dünyada bir marinada yapılan ilk ve tek organizasyon olan festivali 4 günde yaklaşık 20 bin klasik müzik sever izledi. Festivalin geliri Tohum Otizm Vakfına bağışlanacak.

Doğuş Grubu bünyesindeki D-Marin Turgutreis’te gerçekleşen Romantizmden Modernizme ana temalı konseri izleyenler arasında ünlü simalarda var. Halit Kıvanç, Şevket Sabancı, İmren Aykut, Hıncal Uluç, Yıldız Kenter, Aytaç Yalman konseri ön sıralardan izlediler. Konserin ilk bölümünde İstanbul Filarmoni Orkestrası Fazıl Say’ın trompet konçertosunu seslendirdi. Ardından 5’e karşı 6 Odam Kireçtir türküsü üzerine çeşitlemeler müzikseverlere sunuldu. İkinci bölümde ise Fazıl Say ile İstanbul Senfonisi ile Nostalji, Sultan Ahmet Cami ile Haydarpaşa Garında’ yı seslendirdi. Performanslarıyla dinleyicilerden alkış aldılar. Ünlü isimlerde festivalin her yıl giderek artan bir izleyici kitlesine ulaştığına dikkat çektiler.

Ünlü piyanist Fazıl Say Gazetecilere yaptığı kısa açıklamada “Gittikçede büyüdü bu festival. Artık konserler 6 bin – 7 bin kişilik kitleler tarafından izleniyor. Klasik müzik için önemli bir şey bu. Ben bu festivale her yıl katıldım. Bu yılda sevgili Gürel Aykal ve Borusan Orkestrasıyla beraber katılıyoruz. Onlar benim İstanbul Senfonisi adlı eserimi çalacaklar. Birde Trompet konçertomu. Bende Jose Koviçin eserini orkestrayla çalacağım. Bundan sonra Avrupa Turnesi var, Salzburg konseri var. Festivalin dinleyici kapasitesi düzenli bir şekilde artıyor. Bodrumda klasik müzik bir eksiklik vardı yıllarca bu festival büyük bir eksikliği gideriyor. Binlerce kişilik kitleler her akşam klasik müzik dünyanın ünlü solistleri geliyor güzel şeyler oluyor”dedi.

İstanbul Filarmoni Orkestrası Şef Gürel Aykal ise “Son derece üst düzey bir izleyici var burada. Müziği bilerek gelip burada izliyorlar. Bu kente kalıcı bir orkestra olur. Bu orkestra bütün bir yıl büyük boşluğu burada doldurur. Son derece önemli bir festival. Ülkemizin artılarından bir tanesi bu. Biz bugün Fazıl’ın İstanbul Senfonisinin buradaki ilk seslendirişini yapacağız. Ayrıca Fazılın yazdığı bir Trompet konçertosu var onunda burada ilk çalışını yapıyoruz. Son derece güzel bir program. Bu gerçekten Türkiyenin nerelere gittiğinin bir göstergesi” diye konuştu.

Ünlü Sunucu Halit Kıvanç ise, konserle ilğili şunları söyledi “Bu 7 yaşında 27 yaşında beni üniversiteye verin duruma geldi. Çok çok güzel her gece ayrı güzelliklerle gidiyoruz. Finalde muhteşem olacak. Bir plajın marinanın içinde klasik müziğin büyüklüğünü bu şekilde yaşatan bir olayın içinde olduğumuz için ben çok mutluyum”

İzleyiciler arasında bulunan Ünlü iş adamlarından Şevket Sabancı ise, gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı “Kısmet 4. Akşamında bulunabilmekmiş. Bende Turgutreisli sayılırım. Turgutreis adına gurur duyulacak akşamlar yaşatılıyor. Ev sahiplerine teşekkürlerimiz var yöreye bu müspet katkılarının devamını diliyoruz. İnşallah daha iyi günleri bize yaşatırlar. Dünya çapında bir sanatkardır Fazıl Say. Bize keyif veren gurur veren birisi”

Ünlü yorumcu Hıncal Uluç, konseri büyük bir keyifle izlediğini belirterek, “Yıllardır beri bu festival ilgi görüyor. Bir tatil yöresinde binlerce kişinin bahçe doldurduğu bir klasik müzik festivali hoş bir şey. Her önemli merkezde bir festival var” ifadelerini kullandı.

KLASİK MÜZİK FESTİVALİ FAZIL SAY İLE SONA ERDİ
KLASİK MÜZİK FESTİVALİ FAZIL SAY İLE SONA ERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2011 Perşembe 16:00:02
Güncelleme :14 Temmuz 2011 Perşembe 16:11:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?