30
Mayıs
2024
Perşembe
BODRUM - MUĞLA

Gümüşlük'e turist akını

MYNDOS Antik Harabeleri üzerine kurulu, Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Gümüşlük Beldesi’ne turist yağdı. 3500 yıllık Kral Yolu üzerinden geçerek Gümüşlük sahilinden 100 metre uzaklıktaki Tavşan Adası’na ulaşan yerli yabancı turist sayısının yılda 500 bini aştığı belirtildi. Son üç gün içerisinde de yürüyerek geçilebilen tek ada olan tavşanlarıyla ünlü Tavşan Adası’nı yaklaşık 4 bin turistin gezdiği bildirildi.

Bodrum’un en batı ucunda ve Myndos Antik Harabeleri üzerine kurulu Gümüşlük Beldesi, yaz sezonunun sona ermesine rağmen hareketliliğini yitirmedi. 3500 yıllık antik kalıntıları ve Tavşan Adası ile ünlü belde, yerli yabancı turistlerin akınına uğradı. Halikarnassos Kralı Mousolos’un yaptırdığı Kral Yolu’ndan, diz seviyesindeki suda 100 metre yürünerek ulaşılan Tavşan Adası’nı sadece son üç gün içerisinde 4 bin turistin ziyaret ettiği belirtildi. Jet Air, Tantur ve Arke Turizm’in yanı sıra çeşitli seyahat acenteleriyle Gümüşlük’e gelen Alman, Hollandalı ve Belçikalı turistler, tarihi adaya geçip denize girdi, tavşanları sevdi, yem verdi. Adaya geçemeyen bazı turistler, tavşanları dürbünle izledi. Bodrum’a 18 kilometre uzaklıktaki Gümüşlük Beldesi’nde yer alan ve yürüyerek geçilebilen tek ada olma özelliği taşıyan Tavşan Adası’na, günübirlik tur tekneleri ile özel yatlar da demirledi. Birinci Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olan Tavşan Adası’nda binlerce turist bol bol hatıra fotoğrafı çektirirken, National Geographic, History Chanel ve Discovery Chanel gibi dünyaca ünlü televizyon kanalları da çekim yaptı. Tavşan Adası’nda sadece bu yıl, yerli ve yabancı 16 TV kanalı 20 ayrı belgesel ve film için çekim gerçekleştirdi.

21 yıldır Gümüşlük’te Turkuaz Galeri’nin işletmeciliğini yapan 43 yaşındaki esnaf Durmuş Bahar, “Tarihi ve doğa güzellikleri ile ünlü adamızda gittikçe çoğalan tavşanlar beldenin maskotu haline geldi. Belde esnafı ve halkının desteği ile adada asırlardır yaşayan tavşanlar bir yandan turist yağdırırken, turizm sezonunun sonunda yaşanan canlılık esnafın yüzünü güldürdü” dedi.

Tarihi Tavşan Adası’na son yıllarda olan ilginin görülmemiş şekilde artarak, ziyaret eden yerli yabancı turist sayısının yılda 500 bine ulaştığını belirten Gümüşlük Belediye Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Ülküm ise “Karya Krallığı’nın en önemli ticaret merkezlerinin başında gelen antik Myndos kenti içerisindeki Tavşan Adası’na yıllardır tek bir çivi çaktırmadık ve günümüze kadar doğal ve tarihi güzellikleri ile korumayı başardık. Adadaki yüze yakın tavşana turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor. Doğa ve tarihi güzellikler ile iç içe olan adadaki tavşanları korumak ve sayılarını arttırmak için esnaf da büyük çaba sarfediyor” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 11:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erol börtlüce IP: 88.236.162.xxx Tarih : 19.10.2008 23:16:50

Kral Mousolos'un yaptırdığı söylenen yola dikkatlice bakıldığında o taşların yakın bir zamanda oraya konduğu belli oluyor.Sırf bu gümüşlüğe turist gelsin ve halkda gelir sağlasın diye.Esas sahildeki eski evler nerde diye sormak lazım.Hepsi şimdi balıkcı lokantaları tarafından şekilleri bozulmuş veya yok olmuş.