20
Mayıs
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Gündoğan Çöplüğü’ne çözüm istedi

Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı (TEMA) Başkanı Ümit Yaşar Gürsoy, Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ı ziyaret etti.

Gürsoy ziyarette, son iki yılda Bodrum’un Türkbükü Beldesi yakınında bulunan Gündoğan Çöplüğü’nde sık sık yangın çıktığını ve bu yangınlarda da ağaçlandırma sahalarına zarar verdiğini söyledi. Gürsoy, çöplüğün yerinin değiştirilmesini isterken, valilikten de önlem alınmasını istedi.

2000 yılında Türkbükü Beldesi yakınındaki 130 hektar alanda uygulamasına başlanan “Biyolojik Çeşitliliği Koruma Projesi” ile çeşitli türlerden iki etapta yaklaşık 100 bin adet fidan dikildiğini hatırlatan TEMA Başkanı Gürsoy; yol, teraslama ve ağaçlandırma çalışmaları için bu yere harcanan 350 bin doların son iki yılda çıkan 3 çöplük yangınıyla yüzde 80 oranında heba olduğunu söyledi.

Bu nedenle Gündoğan Çöplüğü’nün acilen bu bölgeden kaldırılması gerektiğini savunan Gürsoy, “Ağaçlandırma sahası 130 hektar büyüklüğünde bir alan. Orada erozyonu önleme tedbirleri kapsamında 13 kilometre kuru taş duvar, 10 kilometre tel çitle emniyete aldık. Daha sonra 20 bin adet ay-teras yaptık. Dolayısıyla böyle bir erozyonu önleme tedbirleri aldık. Değişik türlerde bu bölgede yetişen 43 bin adet fidan dikildi. Ama Muğla ve özellikle Bodrum bölgesindeki yağış, kurak dönem, yaz uzun olduğu için bir o kadar daha fidan dikmek suretiyle, oradaki tamamlama dikimlerini gerçekleştirdik. Büyük bir emek verdik. Maalesef son iki yılda meydana gelen yangınlarla bu bölge yüzde 80 oranında tahrip oldu” dedi.

Göltürkbükü Beldesi yakınındaki 130 hektar alanda uygulanan “Biyolojik Çeşitliliği Koruma Projesi” kapsamında, bu alanda yapılan araştırmada aralarında 6 çeşit endemik türün de bulunduğu 155 tür tespit edildi. 4 yıl sonra bu türlerin sayısı 174’e ulaştığı belirlendi. Proje kapsamında ilk yılı 43 bin fidan dikildi. Daha sonraki yıllarda da tutmayan fidanlar dikkate alınarak, bir o kadar daha fidan dikildi. Alanın çevresi 10 kilometre uzunluğunda tel çitle çevrildi. Alanın içinde 15 bin kilometrelik de yol yapıldı. TEMA yetkilileri bu yüzden, çöplüğün kaldırılmasını veya kaldırılıncaya kadar kontrollü etkin tedbirlerin alınması istiyor.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 23:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?