20
Mayıs
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Güvercinlik Koyu, Ankara'ya havale

Kirlilikle boğuşan ve son günlerde trol teknelerinin bıraktığı ölü balık ve sintinelerle cehenneme dönen Bodrum'un Güvercinlik Koyu için gözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildi. Denize girilmeyen ve turistlerin terk etmeye başladığı Güvercinlik ile ilgili Erdoğan'a kapsamlı bir dosya sunulduğu, gelecek günlerde de Bodrum'dan bir komitenin Ankara'ya giderek temaslarda bulunacağı kaydedildi.


Bodrum'un cennet köşelerinden mavi denizi, yemyeşil Halep çamı ormanları ile ünlü Güvercinlik Koyu, kirliliğe teslim oldu. Bin kişilik arıtma tesisinin yeterli gelmeyerek atık suların denize ve ormana boşaltılması, nüfusun yaz sezonu 25 yılda 150’den 25 bine çıkması tatil beldesini cehenneme çevirdi. Son iki hafta içerisinde de yetersiz denetim sonucu, trol teknelerinin tonlarca ölü balık ve sintineyi koya boşaltması nedeniyle 4 kilometrelik sahil şeridi mezbeleliğe döndü. Pis koku ve kirlilik nedeniyle Güvercinlik Koyu sahilindeki restoran ve kafeteryalarda oturulamaz, denize girilemez hale geldi. Otellerdeki Alman, Hollandalı ve Belçikalı turistlerin bölgeyi terk etmesi turizmcileri isyan ettirdi. 


TURİSTLER TAZMİNAT İSTİYOR


15 yıldır Güvercinlik Köyü'nde hizmet veren 3 yıldızlı 300 yataklı Bargilya Otel’in yöneticisi Oktay Şanlı, tesisi terk eden turistlerin acenteler aracılığıyla tazminat talebinde bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Mavi denizi ve Halep çamı ormanları ile ünlü cennet koyu, cehenneme çevirdiler. Turizm de büyük darbe yedi. Tesisimde sezonda 4 bin turist konaklama yaparken, son haftalarda turistler aşırı kirlilik nedeni ile kaçmaya, üstelik acenteleri aracılığı ile ‘tatil yapamadık, denize giremedik’ diyerek tazminat talep etmeye başladılar. Kalan üç beş turisti de güçlükle tutuyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mutlaka bu turizm köyüne el atması ve acil tedbir alıp gerekli yatırımlara başlaması şart.”


UMUT BAŞBAKAN'DA


Birkaç hafta önceki Bodrum ziyaretinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a koyun sorunlarını içeren kapsamlı bir dosya sunduğunu ve yardım sözü aldığını aktaran Güvercinlik Köyü Muhtarı Mehmet Gereme ise şunları söyledi:
“Ülkeye yılda 5 milyon euro gelir getiren köyümüzün 50 yıllık sorununun çözülmesi için bu paranın beşte biri yeterli. Yıllardır, köyü bekleyen tehlikeleri ve acil sorunları yerel ve genel idarecilere, ilgili bakanlıklara anlatmamıza, iletmemize rağmen bir sonuç alamadık. Tek ümidimiz Başbakan Erdoğan'a kaldı. Erdoğan’ın verdiği yardım sözünü tutacağına inanıyoruz. Ayrıca önümüzdeki ay, Güvercinlik'te turizmci, işletmeci ve Güvercinlik İçin El Elele Geleceğe Komisyonu ile birlikte Başbakan Erdoğan’a ziyarete giderek çözüm için destek isteyeceğiz. Güvercinlik Koyu'nun göz göre göre elden gitmesini içimize sindiremiyoruz. İlgisizlik, sorumsuzluk ve yatırımsızlık devam ederse, gelecek yıl Güvercinlik'te turizm yapmak hayal olur, cennet koy pislik yuvasına döner.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 12:46:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?