25
Mayıs
2024
Cumartesi
BODRUM - MUĞLA

Mandalinanın kolonyası da çıktı

MANDALİNANIN KOLONYASIDA ÇIKTI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yetişen Mandalina önce gazoz, şimdi ise kolonya oldu.

Bodrum’un ilk geçim kaynaklarından biri olan Bodrum Mandalinası uzun yıllar önce mandalina gazozunu çıkardı, daha sonra kolonya ya dönüştü. Mandalinası ile meşhur olan Bodrum şimdi ise Mandalina kokusuyla mavi panjurlu bodrum evlerinin gözdesi oldu.

İki yıl önce mandalina kolonyası projesini hazırlayan On numara turizm kozmetik firmasının işletmecisi olan Teoman Erdoğan, 2008 tarihinde mandalina kolonyası yapma fikri oluştu ve hemen çalışmalara başladıklarını belirtti. Erdoğan “Beynimizde ve burnumuzda olan mandalina kabuğunun kokusunu oluşturabilmek için büyük deneyler başladı. Deneyler sonucunda bu olayı başaramayacağımızı anlayarak Fransa’dan yardım aldık. Fransa’daki bir kozmatik firmasıyla ortak çalışmalarımız sonucu mandalina koku notasını bulduk. Bodrum’un eski insanları, yaşlıları ve Bodrum’u Bodrum gibi yaşamış bayanların tepkileri bizi çok sevindirdi. Bodrum’un yaşlı insanları gençliklerini hatta çocukluklarını hatırladıklarını söylediler. Onların çocuklularında Bodrum ve Bodrum yarım adasındaki o bütün güzel mandalina bahçelerinin içindeki o kokuyla büyüdükleri için o günler hatırlattığını söylediler” dedi.

Mandalina kolonyasının yeni yüzü olan Tais Arıkan da; “Benim ülkemin simgesi mandalina. Belki mandalina için, belki harika bir güneş ve deniz olduğu için Türkiye benim ikinci ülkem, Bodrum ikinci memleketim oldu” diye konuştu.

Ardından kısa bir konuşma yapan ve çocukluğundan beli mandalinacılıkla uğraşan Esen Girgin ise, Bodrum’da Eskiden mandalinacılığın olduğunu ifade ederek bir sezonluk mandalina parasıyla bir sene geçinildiğini, Bodrum’da yetişen mandalinanın geliriyle bir aileyi 2 sezon geçindirdiğini belirterek, “Turizm geldi her bir şey Bodrum’a geldi ve mandalinacılık öldü. Çok eskiden bu tarlalarda meşe ağacı, incir ağacı varmış. Mandalinacılık çıkınca mandalina fidanları getirilmiş meşe, incir ağaçları çıkarılmış yerine mandalina ağaçları dikilmiş ama maalesef şimdi hiç bir değeri yok mandalinanın” şeklinde konuştu.

MANDALİNANIN KOLONYASIDA ÇIKTI
MANDALİNANIN KOLONYASIDA ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2010 Cuma 15:17:01
Güncelleme :13 Kasım 2010 Cumartesi 01:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?